Docent dr Velibor Spalević u vezi sa obilježavanjem Svjetskog dana voda




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U svijetu se oko 20 odsto vodonosnih slojeva prekomjerno eksploatiše. Situacija je slična i kod nas u ljetnjim mjesecima i zbog toga moramo poboljšati istraživanja koja se bave vodama, praćenje i analizu resursa podzemnih voda, kako bismo zaštitili i bolje upravljali njima i pomogli u postizanju ciljeva održivog razvoja - poručio za Pobjedu doc. dr Velibor Spalević.

Njegove preporuke, koje je dao uoči nedavnog obilježavanja Svjetskog dana voda, su ,,da moramo posvetiti pažnju intenziviranju saradnje među sektorima i kod upravljanja vodama unutar i preko granica naše države, kako bismo mogli održivo uravnotežiti potrebe čovjeka i prirode i koristiti podzemne vode za sadašnje, a sačuvati ih za buduće generacije“.

Voda je, na našu sreću, svuda oko nas u Crnoj Gori, ali njene vrijednosti nijesmo toliko svjesni sve dok bunar ili izvor ne presuši. Zemljište, vazduh i voda nijesu nasljeđe od naših predaka, već su pozajmljeni od naše djece. Tako da ih moramo njima, budućim generacijama, predati bar onako kako su oni dati nama. - kaže Spalević dodajući da su pored pozitivnih efekata, vode izvor i prirodnih nepogoda. Poplave su prirodne pojave, ali su konačni rezultati gubitaka od poplava uglavnom djela čovjeka. A voda ima savršeno ,,pamćenje“ i uvijek će se boriti da se vrati tamo gdje je nekad bila.

Link prema objavljenim člancima u novinama:

https://www.pobjeda.me/clanak/iskoristiti-podzemne-vode-za-sadasnje-i-buduce-generacije

https://www.portalanalitika.me/clanak/iskoristiti-podzemne-vode-za-sadasnje-i-buduce-generacije



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.