IN MEMORIAM prof. dr Stevan Popović




IN MEMORIAM prof. dr Stevan Popović

Preminuo je prof.dr Stevan Bato Popović , nekadašnji profesor i dekan Fakulteta za pomorstvo -Pomorskog fakulteta Kotor.

Dr Stevan Bato Popović rođen je u Baru.

U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. U Beogradu je završio Prirodno-matematički fakultet, grupu geografija, kao i poslijediplomske studije. Doktorsku disertaciju odbranio je 1973. god. na Prirodno-matematičkom fakultetu u Skoplju.

Najduži period radnog angažovanja ostvario je na Univerzitetu Crne Gore: Pedagoškoj akademiji - Nastavničkom i Filozofskom fakultetu u Nikšiću; Fakultetu za pomorstvo i Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, u zvanjima vanredni i redovni profesor. Obavljao je funkciju  dekana Fakulteta za pomorstvo   i  Fakulteta za turizam i hotelijerstvo.

Od 1. 10. 2004. karijeru univerzitetskog profesora i rukovodioca nastavlja na prvoj privatnoj visokoobrazovnoj instituciji u Crnoj Gori -Fakultetu za turizam Bar-MTS-“Montenegro Tourism School”, odnosno na Univerzitetu „Mediteran” Podgorica gdje je započeo sa radom kao dekan fakulteta. U periodu 2009- 2011 obavljao je funkciju rektora Univerziteta, kao i  na poziciji dekana Fakulteta za turizam Bar-MTS-“Montenegro Tourism School”. Takođe, prof. Popović je bio član Savjeta za visoko obrazovanje, najvećećeg akademskog tijela Crne Gore.

Pored toga dr Stevan Popović je obavljao reprezentativne i odgovorne funkcije u oblasti uprave, turističke privrede i turističke društvene organizacije.

Objavio je više radova iz turističko- geografske problematike i turističke valorizacije prostora koji su našli svoju primijenu kod razvojnih opredjeljenja i planskih koncepata razvoja Crne Gore i njenih regija. Koautor je knjige «Geografija Crne Gore». Autor je nekoliko stručno-naučnih prikaza iz oblasti turizma. Učestvovao je nabrojnim domaćim i međunarodnim naučnim skupovima. Nosilac je više domaćih i inostranih priznanja.

Kruna njegovog akademskog rada je promocija u zvanje Emeritusa Univerziteta Mediteran 2016.godine, na kom je bio aktivan do zadnjeg dana kao profesor doktorskih studija.

Pamtićemo ga kao dekana koji je svojim autoritetom, ispravnim odlukama, samouvjereno i odlučno  vodio fakultet u nove razvojne procese, modernizaciju i prosperitet.

Ostaće u našim sjećanjima kao odličan i stručan nastavnik i pedagog, te kao kolega koji je dao nemjerljiv doprinos u radu  i napredovanju Fakulteta za pomorstvo- Pomorskog fakulteta Kotor.

Slava mu!

Komemorativna sjednica povodom smrti prof. dr Stevana Popovića održaće se u srijedu, 21. decembra 2021. godine sa početkom u 11 časova u amfiteatru fakulteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.