Održana prezentacija savremenog LNG simulatora




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Za profesore, saradnike, instruktore i zainteresovane studente Pomorskog fakulteta Kotor, u ponedjeljak, 7. februara 2022. godine održana je prezentacija savremenog simulatora LNG ( Liquefied natural gas). Prezentaciju je putem Zoom aplikacije održao gospodin Ray Gillett iza kojeg stoji dvadesetpetogodišnje iskustvo iz ove oblasti obuka za pomorce, a ujedno je i generalni direktor kompanije koja se bavi obukama za LNG brodove (GTT Training Ltd.).

Konkretno, u pitanju je sertifikovani simulator oznake G-Sim Liquid Gas Handling Simulator (LGHS) koji sadrži bogatu bazu raznih scenarija kada su u pitanju operacije rukovanja gasom kao teretom ili korišćenje prirodnog gasa kao goriva za brodske motore. U toku dvočasovne prezentacije, gospodin Gillet predstavio je mogućnosti samog simulatora i praktična rješenja za onlajn formate nastave, nakon čega je odgovarao na stručna pitanja instruktora sa Pomorskog fakulteta Kotor i iskazao veliku spremnost za buduću saradnju.

Ovom inicijativom i održanom prezentacijom Pomorski fakultet Kotor nastavlja sa tendencijom praćenja savremenih trendova i brodarske industrije i simulatora u cilju u smislu osavremenjavanja nastavnih resursa. Kroz ranije realizovane projekte, Fakultet je već obezbijedio dva tipa LNG simulatora koji se u najvećem dijelu odnose na mašinski pogon, kao i obuke za stručni kadar, odnosno instruktore. Nabavkom savremenih simulatora omogućavaju se i kvalitetniji i konkurentniji vidovi obrazovanja i obuka budućih i aktivnih pomoraca.

Treba pomenuti i to da je predstavljeni simulator dobitnik svjetske nagrade za sigurnost u LNG-industriji za 2019. godinu. Gaztransport & Technigaz SA (GTT) kao vlasnici kompanije GTT Training Ltd. imaju preko 50 godina iskustva u LNG-industriji, a kuriozitet je da oko 2/3 svjetske flote koristi upravo njihovu tehnologiju za membranske tankove.

 

Više o simulatoru može se naći na https://www.gtt-training.co.uk/g-sim

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.