Velika zlatna medalja međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“ u Novom Sadu dodijeljena Pomorskom fakultetu Kotor UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na 17. Međunarodnom sajmu obrazovanja ,,Putokazi“ u Novom Sadu Velika zlatna medalja iz oblasti visokog obrazovanja dodijeljena je Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore. Odluku o dodjeli nagrade donijela je Centralna Komisija za ocjenjivanje kvaliteta obrazovno-vaspitnih ustanova kojom je predsjedavao prof. dr Radovan Pejanović, predsjedavajući Fonda za nauku Republike Srbije. Uz profesora Pejanovića, članovi Komisije bili su i prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, akademik prof. dr Volfgang Rorbah iz Evropske akademije nauka i umjetnosti, kao i drugi renomirani predstavnici iz regiona.

Na svečanoj ceremoniji koja je održana u okviru Novosadskog sajma nagradu je, u ime Pomorskog fakulteta Kotor, primio dekan prof. dr Špiro Ivošević. Dekan je ovom prilikom izjavio da je nagrada upravo potvrda međunarodne prepoznatljivosti kvaliteta i značaja obrazovnog procesa koje decenijama baštini ova specifična visokoškolska institucija. Nagrada je uručena sadašnjem menadžmentu, ali je posvećena svima koji su dali doprinos edukaciji prethodne 63 generacije studenata, kazao je Ivošević.

 “Istorija pomorstva Boke i Crne Gore ima tradiciju od preko pet vjekova, odnosno  pisani tragovi pomorskog obrazovanja datiraju još iz 1512. godine. Kada govorimo o Pomorskom fakultetu Kotor, ova visokoškolskih ustanova jedna od najstarijih u Crnoj Gori. Pored redovnih aktivnosti na Fakultetu, definisanih misijom i vizijom ove ustanove, ne manje značajna je njegova internacionalizacija. Proteklih skoro 20 godina, razvijanjem tri nivoa studija u okviru Bolonjskog procesa (osnovne, master i doktorske), bilježimo pohađanje nastave od strane velikog broja inostranih studenata, a zavisno od studijskog programa, učešće inostranih studenata kreće se između 5 do 15 procenata. Školovanje iz budžeta na ovoj državnoj instituciji privuklo je veliki broj studenata iz zemlje domaćina ovog međunarodnog sajma – Srbije, konkretno i Vojvodine, te šireg prostora bivše Jugoslavije”.  

Naš Fakultet smješten je u Kotoru, gradu svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, koji je, sasvim sigurno, najpoznatiji grad u Crnoj Gori po pitanju kulture i kulturnih znamenitosti. Ova činjenica bila je dodatna vrijednost za uspostavljanje komunikacija kroz Erasmus + program, a što je dalje dovelo do realizacije jako puno programa mobilnosti (dolaznih i odlaznih), kako nastavnika I osoblja, tako i studenata – kazao je Ivošević.

Ističe uspješnu komunikaciju i saradnju sa baltičkim zemljama, zatim Norveškom, Poljskom, Rumunijom i zemljama iz okruženja.

Pomorski fakultet Kotor proteklih godina gradi reputaciju institucije koja je prepoznata kao pouzdan partner, ne samo na prostorima nekadašnje Jugoslavije, već i šire, što nas sve intenzivnije povezuje sa drugim renomiranim i relevantnim inostranim institucijama. Ovakva dinamična i uspješna aktivnost rezultirala je potpisivanjem preko 100 sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i istraživanja sa partnerskim institucijama sa preko 50 fakulteta/univerziteta iz 20 različitih zemalja – ističe Ivošević, dodajući da mu je posebno drago što je upravo ova manifestacija dodjelom Velike zlatne medalje iz oblasti visokog obrazovanja prepoznala Pomorski fakultet Kotor i Univerzitet Crne Gore kao pouzdanog partnera u dosadašnjim oblicima saradnjima, te i za buduće zajedničke projekte.

Tokom posjete Univerzitetu u Novom Sadu, predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor i Univerziteta Crne Gore održali su veći broj sastanaka sa kolegama Univerziteta u Novom Sadu, Fondom za nauku Srbije i privrednim organizacijama. Na Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada, delegacija sa Pomorskog fakulteta Kotor predstavila je strateške pravce razvoja, tekuće nastavne i projekte aktivnosti, te iskazala potrebe za daljim uspostavljanjem saradnje sa domaćinima. Takođe, gosti sa Pomorskog fakulteta Kotor informisani su o djelatnostima pojedinih jedinica Univerziteta u Novom Sadu i detaljnije upoznati sa realizacijom projekta „Research and Development of Ionic Biofluids” finansiranog od strane Fonda za nauku Republike Srbije. Najavljeno je zaključivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između ova dva fakulteta, koji bi obuhvatili različite aspekte mobilnosti I naučno - istraživačkih aktivnosti od obostranog interesa.

 

Povezane vijesti:

Velika zlatna medalja kotorskom Pomorskom fakultetu



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.