Profesori sa Pomorske akademije „Mircea cel Bătrân“ na razmjeni na Pomorskom Fakultetu Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Višegodišnja saradnja Pomorskog fakulteta Kotor i Pomorske akademije „Mircea cel Bătrân“ iz Rumunije uspješno je nastavljena i ove 2021/22. studijske godine. Naime, posredstvom Erasmus + programa  mobilnosti akademskog osoblja u periodu od 14. do 18. marta 2022. godine Pomorski fakultet Kotor posjetili su uvaženi profesori Andrei BĂUTUDan LASCUDaniel Constantin MĂRĂŞESCUAdrian POPA i Dragos – Ionut SIMION.

Kolege iz Rumunije dočekane su od strane dekana Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špira Ivoševića, prodekanice za razvoj i inovacije prof. dr Tatijane Dlabač i koordinatorke za međunarodnu saradnju doc. dr Senke Šekularac – Ivošević. Ovom prilikom, kolege su razmijenile znanja i iskustva iz oblasti obrazovanja budućih pomoraca. Pored toga, predstavljena su im savremena sredstva koje koristi Pomorski fakultet Kotor u obrazovanju: simulatori, laboratorije, računarski centri i ostali infrastrukturni kapaciteti Fakulteta.

U skladu sa tipom mobilnosti, gostujući profesori su održali predavanja za studente sa tehničkih studijskih programa u okviru predmeta Savremene koncepcije održavanja na sljedeće teme: čvrstoća materijala, sigurnost broda i kontrola oštećenja. Pored toga, studenti su kroz interesantnu prezentaciju dobili informacije o istoriji, nastavnim i infrastrukturnim kapacitetima Pomorske akademije „Mircea cel Bătrân“ iz Konstance, kako bi u perspektivi mogli studirati na ovoj instituciji.

Bitno je napometi da je u zimskom semestru 2021/22. studijske godine ostvaren značajan broj studentskih mobilnosti sa Pomorskom akademijom „Mircea cel Bătrân“, i to 4 odlazne i 4 dolazne mobilnosti. Takođe, u toku je realizacija 2 dolazne studentske mobilnosti sa pomenute Akademije. Zaključeno je da će se saradnja nastaviti i u budućem periodu uz povećanje broja razmjena na svim nivoima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.