Sastanak predstavnika Pomorskog fakulteta Kotor sa predstavnicima Crnogorske plovidbe




Sastanak predstavnika Pomorskog fakulteta Kotor sa predstavnicima Crnogorske plovidbe

Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor i Crnogorske plovidbe su održali još jedan u nizu sastanaka vezanih za projekat DUALMON, u sklopu programa Erasmus+, pod nazivom “Strengthening capacities for the implementation of dual education in Montenegro higher education” (“Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u visokoškolskom obrazovanju u Crnoj Gori”), 7. aprila 2022. godine. U ime projektnog tima Pomorskog fakulteta Kotor sastanku su prisustvovali prof. dr Špiro Ivošević, prof. dr Milena Dževerdanović Pejović i doc.dr Senka Šekularac Ivošević dok su u ime Crnogorske plovidbe sastanku prisustvovali direktor Slobo Pajović, izvršni sekretar Slobodan Rašković, kao i  rukovodilac finansijsko-računovodstvene službe Marija Vukmirović.

Na sastanku su precizirani dalji koraci usmjereni ka implementaciji dijela projekta koji podrazumijeva realizacija generičkog modela dualnog obrazovanja na Univerzitetu Crne Gore. Detaljno su razmatrane aktivnosti u pogledu definisanja načina odabira studenata koji će biti učesnici dualnog koncepta obrazovanja, predmeta i oblasti koji će se izvoditi dijelom na Pomorskom fakultetu Kotor u okviru redovne nastave na III godini akademskih studija studijskog programa Brodomašinstvo, VI semestar-  Modul Inspekcija brodomašinskih sistema. Praktični dio nastave u sklopu programa će se održavati pod mentorstvom zaposlenih u u prostorijama Crnogorske plovidbe.

Učesnici projekta saglasni su da kreiranje i realizacija generičkog koncepta dualnog obrazovanja predstavlja izazov u kojem će najbolji studenti brodomašinske struke imati priliku da teorijsko znanje stečeno na Pomorskom  fakultetu Kotor od strane predmetnih nastavnika,  nadograde praktičnim znanjem koje će im pružiti mentori kao predstavnici privrednih subjekata sa druge strane. Ovo uparivanje znanja predstavlja osnovni koncept cjeloživotnog učenja koji podrazumijeva povezivanje nauke sa jedne strane i privrede sa druge, odnosno  dopunjavanje akademskog znanja sa potrebama tržišta rada.

Takođe, usaglasili su se da u narednim mjesecima nastavnici sa Pomorskog fakulteta Kotor i mentori iz kompanije Crnogorska plovidba AD Kotor razrade detaljne projektne zadatke koji bi omogućile nesmetanu realizaciju pilot projekta od ljetnjeg semestra studijske 2022/23. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.