Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor na VIP promociji projekta „EFFECTOR“ u Francuskoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Međunarodni projekat akronima EFFECTOR (An End to end Interoperability Framework for MaritimE Situational Awareness at StrategiC and Tactical OpeRations) posvećen je novim rješenjima u oblastima nadzora pomorske plovidbe i granične sigurnosti. Cilj ovoga projekta jeste unapređenje procesa adekvantog reagovanja u smislu bržeg detektovanja dešavanja na moru i razmjene unutar sistema zajedničke razmjene podataka (Common Information Sharing Environment, skr. CISE). Koordinator projekta vrijednog oko 5 miliona eura je Generalni sekretarijat mora Francuske, a član konzorcijuma iz Crne Gore je Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama. 

Imajući u vidu saradnju u okviru srodnih projekata, prevashodno projekta „Jadransko-jonski zajednički pristup za razvoj i harmonizaciju procedura i propisa u oblasti sigurnosti plovidbe“ (EUREKA), na poziv Generalnog sekretarijata i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, VIP događaju održanom u Tulonu 16. i 17. maja 2022. godine prisustvovala je i dr Zorica Đurović ispred Pomorskog fakulteta Kotor. Osim svečanog dijela priređenog za veliki broj zvanica iz različitih evropskih zemalja, predstavljeni su ciljevi projekta i njegovi rezultati, od kojih posebno testiranje sistema instaliranog u Francuskoj. Osim Francuske, slični sistemi instalirani su i testiranu u Portugalu i Grčkoj, dok su posredni krajnji korisnici i ostale države konzorcijuma i Sredozemlja. Zvanice su takođe imale priliku da prisustvuju prezentaciji primjene sistema „Effector“ u okviru Centra za koordinisanje aktivnosti spašavanja na moru (Maritime Rescue Coordination Center, skr. MRCC) u Tulonu.

Više o projektima EFFECTOR i EUREKA može se naći na zvaničnim sajtovima projekata https://www.effector-project.eu/ i https://eureka.adrioninterreg.eu/ .

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.