Na Pomorskom fakultetu Kotor održan okrugli sto posvećen dualnom obrazovanju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Okrugli sto na temu “Potencijali za dualne studije u održavanju i jaču saradnju s privredom” održan je danas u amfiteatru Pomorskog fakulteta Kotor. Okrugli sto je dio konferencije „Održavanje 2022“ koja se ove godine održava u tri primorska grada, Budvi, Tivtu i Kotoru, od 12. do 16. septembra, 2022. godine, 

Okrugli sto je organizovan uz podršku projekta DUALMON („Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u crnogorskom visokom obrazovanju”) i projekta DUALSCI – („Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u sektoru visokog obrazovanja u BiH“). Osim velikog broja predstavnika akademske zajednice, skupu je prisustvovao i veliki  broj relevantnih predstavnika pomorske privrede i privatnih preduzeća iz Crne Gore, kao i okruženja.

U uvodnom dijelu, dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević predstavio Fakultet, njegovu organizaciju i glavne aktivnosti, nakon čega je prof. Darko Petković, profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici govorio o aktuelnom stanju na polju saradnje univerzitetskih institucija sa priprednim subjektima u regionu i u Evropi, kao i o važečim zakonodavstvima i izazovima u tom pogledu.

Uslijedila je jako interesantno i inspirativno predavanje profesora Hagena Hokrinera (Hagen H. Hochrinner) sa Univerziteta u Gracu, koji je predstavio interesantne trendove i projekte aktuelne u okviru evropske univerzitetske zajednice kada je u pitanju dualno obrazovanje. Očekuje se da će Brisel do 2024. godine uvesti specifičan sistem mikrokredencijala čiji je cilj individualnizacija obrazovanja i kreiranje i kombinovanje visokoobrazovnih modula na osnovu potreba samih studenata i konkretne potražnje i zahtjeva potencijalnih poslodavaca. U pitanju je prevashodno saradnja sa malim i srednjim preduzećima, a cilj je otvaranje evropskih univerziteta prema zahtjevima industrije, ali i prema drugim visokoobrazovnim institucijama. U tom smislu, biće moguće kombinovati studijske module sa najrazličijih studijskih programa i Univerziteta, što ranije za pojedine oblasti nije bilo zamislivo. Ovakav fleksibilnan i inkluzivan sistem studiranja predstavljaće brži i kraći put do postizanja željenih ishoda učenja. Cilj je afirmacija i brendiranje evropskog obrazovanja i vrijednosti, pri čemu je poseban naglasak na državnim univerzitetima koji bi na ovaj način spriječili primat privatnih univerziteta u smislu brze specijalizacije i saradnje sa privrednim subjektima.

Na nivou Evrope, pokrenut je već veliki broj projekata u tom smislu, na pojedinim institucijama i na nivou pojedinih evropskih država. Prof. Hokriner je u tom smislu istakao projekat u kojemu učestvuje i njegov matični Univerzitet u Gracu, zajedno sa još 8 evropskih univerziteta. Projekat pod nazivom Inicijativa evropskih univerziteta (European Universities Initiative) za cilj ima upravo uspostavljanje sistema mikrokredencijala između ovih Univerziteta u okviru kojega će studenti imati priliku da biraju module sa različitih univerziteta članica. Cilj projekta je formiranje prvog dualnog evropskog univerziteta, a činjenica da je projekat vrijedan 18.5 miliona eura govori o značaju koji evropska zajednica daje ovim novim standardima koji se nameću visokoškolskim ustanovama koje za cilj imaju konkurentnost na evropskom i svjetskom nivou, kao i efikasnije visoko obrazovanje budućih profesionalaca na međunarodnom tržištu.

U diskusiji koja je uslijedila, razmatrani su posebni izazovi u konkretnim potencijalnim odnosima sa predstavnicima privrede, međusobnim obavezama i obavezama prema studentima. Profesor Hokriner je sa zainteresovanim podijelimo korisna lična iskustva i iskustva studenata Univerziteta u Grazu u saradnji sa drugim evropskih univerzitetima i predstavnicima industrije.

Povezane vijesti:

NA POMORSKOM FAKULTETU ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU POTENCIJALI ZA DUALNE STUDIJE U ODRŽAVANJU



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.