Učešće studenata Pomorskog fakulteta Kotor i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore na treningu organizovanom u okviru projekta MARBLE




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Pomorskog fakulteta Kotor: mr Ilija Knežević, Nemanja Pudar i Lazar Mrdović, zajedno sa studentima Elektrotehničkog fakulteta, bili su polaznici treninga organizovanog u okviru projekta Joint Master on Maritime Robotics in Blue Economy (MARBLE) koji je održan u Trstu (Italija) od 15. do 19. maja 2023. godine. Studenti iz Crne Gore su tokom ovog treninga imali priliku da sarađuju i da se druže sa svojim kolegama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke i Italije.

Tokom prvog dana treninga, studenti su učestvovali u aktivnosti pod nazivom „Treasure Hunt" u okviru koje su zajedničkim naporima rješavali zadatke i zagonetke postavljene od strane organizatora. Ova aktivnost doprinijela je boljem upoznavanju i stvaranju timskog duha među polaznicima.

Tokom preostala četiri dana kursa, održana su brojna predavanja na teme iz oblasti podvodne robotike. Predavanja su obuhvatila različite aspekte ove oblasti, uključujući teorijska i praktična znanja. Time je studentima omogućeno da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama i istraživanjima u podvodnoj robotici i dobiju širok uvid u mogućnosti i izazove ove oblasti.

Studenti su imali priliku i da posjete brodogradilišta Fincantieri i Benetau Italia u mjestu Monfolkone, kao i kompanije OGS i Saipem. Ove posjete omogućile su im da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u brodogradnji, tehnologiji i istraživanjima u oblasti podvodne robotike.  Nakon posjeta, studenti su pripremili prezentacije kojima su predstavili stečena iskustva i lične utiske stečene tokom posjeta ovim uspješnim i renomiranim kompanijama.

Poslednjeg dana kursa u Trstu, grupa studenata prisustvovala je prezentaciji hakatona čiji će rezultati biti proglašeni na radionici Breaking the surface u Crnoj Gori u septembru 2023. godine. Ova prezentacija im je omogućila da se upoznaju sa temom hakatona i saznaju više detalja o načinu na koji će on biti organizovan. Uz to, prezentacija hakatona studentima je donijela dodatnu inspiraciju i motivaciju za aktivno uključivanje u buduće projekte i inovacije u oblasti podvode robotike.

Nakon uspješno završenog kursa, studenti su se vratili u Crnu Goru puni pozitivnih utisaka i iskustava, oduševljeni novinama i inovacijama koje su im brojni predavači tom prilikom predstavili. Ovaj vid međunarodne saradnje omogućio je studentima da prošire svoja znanja i svoje vidike, upoznaju se sa najnovijim trendovima i razmijene iskustva sa kolegama iz drugih zemalja.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.