Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor na Danu pomorstva u Tivtu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom svjetskog Dana pomorstva Maritime Day 2023, danas je u Tivtu, u hotelu Palma, održan događaj u organizaciji Sekretarijata Transportne zajednice (Transport Community Permanent Secretariat). Ovu Zajednicu čini 36 članica, od kojih članice Evropske unije predstavlja Evropska komisija, zajedno sa šest zemalja Zapadnog Balkana i tri članice u statusu posmatrača.

Događaju su prisutvovali predstavnici Svjetske pomorske organizacije (IMO), Odjeljenja Evropske komisije za kretanja i transport (DG MOVE), ministarstava i pomorskih institucija iz Crne Gore i regiona. Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore koji su prisustvovali ovom događaju visokog nivoa bili su prof. dr Tatijana Dlabač, dekanica Fakulteta, prof. dr Špiro Ivošević, prof. dr Jelena Nikčević i doc. dr Zorica Đurović.

U pozdravnim govorima, prisutnima su se obratili gospodin Elson Thana, ispred Transportne zajednice, zatim direktor Sekretarijata Transportne zajednice, rukovodilac sektora Svetske pomorske oganizacije za Istočnu Evropu, gospodin Ivaylo Valev,, i dr Ismet Latić, generalni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

U nastavku, održan je panel u kojemu su učešća uzeli  gospodin Vale (IMO), gospodin Casto Lopez Benites (DG MOVE), gospođa Maja Mijušković, direktorica direktorata za pomorski saobraćaj, sigurnost plovidbe, zaštitu od zagađenja i pomorsku privredu , gospođa Kristina Rzgoeva iz Agencije za pomorski saobraćaj iz Gruzije, gospodin Tomor Harizi iz Generalnog direktorata za pomorstvo Albanije.  Tema panela bile su integrisane politike i upravljanje u odnosu na održivi pomorski transport u region, te izazovima sa kojima se u tom pogledu susreću uprave pojedinih država, uz poseban osvrt na primjenu Konvencije zaštite mora od zagađenja s brodova (MARPOL).

Tema narednog panela bila je digitalizacija i koncept zelenih luka za budućnost. Učesnici ovog panela bili su gospođa Danique de Jonge ispred Evropske organizacije morskih luka, dr Deda Đelović iz Luke Bar, gospodin Pirro Vengu, ispred Lučkih vlasti Drača (Albanija), gospodin Luis C. Blancas ispred Svjetske banke, i gospodin Rei Anno, ispred Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

Paneli su obezbijedili razmjenu korisnih uvida i iskustava, kako vodećih svjetskih institucija iz oblasti upravljanja pomorskim saobraćajem i lukama, tako i zemalja u razvoju i izazovima sa kojima se sreću. U tom smislu, bilo je riječi i o projektime podrške u implementaciji savremenih propisa, s posebnim akcentom na zaštiti morske sredine i okeana, iamjući u vidu da je ova godina Međunarodne pomorske oganizacije u znaku 50 godina Konvencije o zaštiti od zagađenja mora sa brodova (MARPOL).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.