Otvoreni „Dani nauke i inovacija u Kotoru”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Danas je u crkvi Sv. Duha u Starom gradu i zvanično otvoren dvodnevni festival “Dani nauke i inovacija u Kotoru”. Organizator i domaćin ovog dvodnevnog događaja je Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Opštinom Kotor.

Na otvaranju su govorili ministarka nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Biljana Šćepanović, dekanica Pomorskog fakuleta Kotor, prof. dr Tatijana Dlabač, i predsjednik Opštine Kotor, gospodin Vladimir Jokić, koji je Festival proglasio i zvanično otvorenim. Program svečanog otvaranja vodila je doc. dr Zorica Đurović, a dvije muzičke tačke u toku programa izvele su učenice srednje muzičke škole „Vida Matjan”, Vjera Radulović i Anja Miljenović.

Ovom prilikom, potpisani su i Sporazumi o saradnji Fakulteta sa Zajednicom Italijana Crne Gore i sa Državnim arhivom Crne Gore.

Uz isticanje značaja ovog i ovakvih događaja, naročito za mlađe generacije i njihov zdrav razvitak, iskazana je posebna zahvalnost Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, Opštini Kotor i svim službama Grada, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, kompaniji Voli, Rotary klubu Kotor, Turističkoj organizaciji Kotor, restoranu “City” Kotor, televiziji MNE Sport, te ostalim medijima i svim izlagačima i posjetiocima koji su podržali ovaj događaj.

              Nakon svečanog otvaranja, prisutni su zajednički obišli Kreativni hub u kojemu su izlagači predstavili veliki broj različitih eksperimenata, projekata, predavanja, radionica, igrica, kvizova I drugih sadržaja koji promovišu oglednu nauku i savremene tehnologije. Izlagači i prezenteri koji su za školsku, ali i širu populaciju, pripremili raznorsne edukativne sadržaje, bile su raznorodne institucije i organizacije: Pomorski fakultet Kotor, Institut za biologiju mora, Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore, Gimnazija Kotor, Srednja likovna škola „Petar Lubarda“ (Cetinje), OŠ „Njegoš“ (Kotor), OŠ „Mirko Srzentić“ (Petrovac), Istorijski arhiv Kotor, Pomorski muzej Kotor, Savez elektronskih sportova CG, Uprava pomorski sigurnosti i upravljanja lukama, EXPEDITIO Centar  za održivi prostorni razvoj – Kotor, NVO Montenegro Robotics, NVO Divlji svijet Crne Gore, MAIA – Crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju i kompanije EPAM Montenegro i MoDrone.

U toku današnjeg festivalskog dana, Kreativni hab je obišao veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola iz primorskih i drugih gradova Crne Gore. Veliki broj posjetilaca obišao je i prostorije sa simulatorima Pomorskog fakulteta Kotor. Osim toga, učenici su imali su priliku da obiđu Stari grad i Pomorski muzej u pratnji vodiča, kao i Akvarijum Insituta za biologiju mora.

Festival se nastavlja i sjutra, od 10 do 17 časova. Osim najavljenih dolazaka škola, dobrodošli su i svi drugi zainteresovani za interesantne prikaze različitih oblasti nauke i naučnih dostignuća.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.