Drugi međunarodni Doktorski simpozijum o održivom razvoju i ove godine privukao pažnju doktoranda regiona




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Drugi međunarodni Doktorski simpozijum o održivom razvoju, u organizaciji Univerziteta Crne Gore, svečano je otvoren danas na Pomorskom fakultetu Kotor. Ovaj prvi simpozijum ovakve vrste na Zapadnom Balkanu i ove godine je izazvao veliko interesovanje i okupio doktorande, mentore i naučnike iz Crne Gore i regiona.

"Simpozijum je rezultat zajedničkog napora i posvećenosti u istraživanju i promovisanju održivog razvoja, kazao je doktorandima predsjedavajući ovog simpozijuma prof. dr Radovan Stojanović i rukovodilac prvog doktorskog studijskog programa UCG na engleskom jeziku “Održivi razvoj”.

Doktorandi su danas, u domenu održivog razvoja, predstavljali svoja istraživanja ugla različitih nauka, prirodnih, tehničkih, društvenih, humanističkih, multidisciplinarnih. Takođe, bilo je riječi i o umjetnosti u funkciji održivosti prirode, društva i čovjeka.

„Vaša prisutnost ovdje danas je od izuzetnog značaja. Vaša istraživanja, ideje i doprinosi doprinose širenju horizonta znanja u oblasti održivog razvoja. Učestvujući na ovom simpozijumu, vi ste već dio rješenja. Vaši radovi će biti osnov za dalje korake ka održivijem društvu“, kazao je Stojanović.

Izloženi radovi studenata sa ovog simpozijuma biće recenzirani od Naučnog komiteta i publikovani u Zborniku simpozijuma, vidljivom u naučnim bazama i resursima.

Dobrodošlicu studentima poželjela je, kao domaćin događaja, i dekanka Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Tatijana Dlabač koja je kazala da ima izuzetnu čast što je baš Pomorski fakultet Kotor mjesto susreta studenata koji se bave istraživanjem u oblasti održivog razvoja.

 „Ovaj simpozijum nije samo platforma za razmjenu ideja i iskustava, već i prilika za stvaranje veza i saradnje među istomišljenicima. Ohrabrujem vas da iskoristite ovu priliku da se povežete sa kolegama, da čujete različite perspektive i da zajedno gradimo mostove ka održivijem svijetu. Održivi razvoj je imperativ našeg vremena, i svako vaše istraživanje donosi svjetliju budućnost”.

Simpozijum je organizovan u okviru Centra za multidisciplinarne i interdisciplinarne studije UCG i uz podršku Rektorata UCG

Internacionalni doktorski simpozijumi su značajni jer predstavljaju platformu za globalnu razmjenu naučnih saznanja i istraživačkih rezultata. Ovaj oblik međunarodne saradnje doprinosi unapređenju akademske zajednice, podstiče interdisciplinarnost i omogućava stvaranje novih veza i saradnji među istraživačima.

Kolokvijum/simpozijum je pokrenut u okviru međunarodnih doktorskih studija Održivi razvoj sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore, i prerasta u tradicionalni naučno-stručni skup, posvećen doktorandima Crne Gore i regiona sa međunarodnim učešćem.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.