IN MEMORIAM - prof. dr Borislav Ivošević




 <span class="CyrLatIgnore"> IN MEMORIAM </span>- prof. dr Borislav Ivošević

Sa tugom smo primili vijest da je preminuo prof. dr Borislav Ivošević, redovni profesor u penziji Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, koji je bio direktor Više pomorske škole u periodu 1977–1981. godine i dekan Fakulteta za pomorstvo u periodu 1999–2002.godine.

Prof. dr Borislav Ivošević rođen je 25. jula 1936. godine u Osijeku. Gimnaziju je završio u Kotoru 1955. godine.  Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Uvaženi prof. Ivošević proveo je svoj radni vijek na našem Fakultetu sve do penzionisanja 2002. godine. Počeo je sa radom na Višoj pomorskoj školi kao predavač 1964. godine, a kasnije je biran za profesora Više škole. Na Fakultetu za pomorstvo i Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore biran je i u sva akademska zvanja u oblasti pomorskog prava.

Od osnivanja Univerziteta Crne Gore, prof. Ivošević je, pored rada na Fakultetu, konstantno bio uključen u rad univerzitetskih organa. U dva mandata bio je na funkciji predsjednika Skupštine Univerziteta, pa je u tom svojstvu, tokom dugog niza godina, uzimao aktivnog učešća u radu Univerziteta, posebno u njegovim razvojnim aktivnostima. U svojstvu predsjednika Skupštine, bio je i predsjednik Komisije za reformu Univerziteta. Od osnivanja Senata Univerziteta, bio je predstavnik Fakulteta za pomorstvo i u tom univerzitetskom tijelu, u dva mandata.

Na  Višoj pomorskoj školi, kasnije Fakultetu za pomorstvo, bio je dekan i prodekan  u dva mandata. Kada je donijeta odluka o osnivanju Fakulteta za pomorstvo, imenovan je za člana Matične komisije i za dekana Fakulteta u osnivanju. U to vrijeme, dao je nemjerljiv doprinos istorijskim promjenama, i organizacionim i suštinskim, kada je u pitanju nastajanje Fakulteta koji je danas uspješna visokoobrazovna institucija u sklopu Univerziteta Crne Gore.  U periodu od 1984. do 1986. godine, obavljao je dužnost direktora Instituta za pomorstvo i turizam u Kotoru. Takođe, bio je osnivač  i  rukovodilac poslijediplomskih studija na Fakultetu za pomorstvo.

Prof. dr Borislava Ivoševića pamtićemo kao uvaženog profesora i dekana koji je sebe utkao u rad našeg Fakulteta. Neka mu je vječna slava i hvala!

Komemoracija povodom smrti prof. dr Borislava Ivoševića biće održana u subotu, 14. oktobra 2023. godine u amfiteatru Pomorskog fakulteta Kotor sa početkom u 11 časova.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.