Pomorski fakultet Kotor član Međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nakon apliciranja i detaljnih i dugotrajnih provjera, Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore (PFK UCG) ove godine postao je član Međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta (International Association of Maritime Universities – IAMU). IAMU je neprofitna organizacija osnovana 1999. godine i danas broji 73 pomorska univerziteta i fakulteta iz cijelog svijeta, uz fondaciju Nippon iz Japana.

Članstvo PFK izglasano je u aprilu, na prvom ovogodišnjem zasijedanju Izvšnog odbora Asocijacije. Prvi benefiti ovog članstva su se osjetili već u julu kada je jedan student PFK-a imao priliku da prisustvuje Studentskom forumu IAMU koji se održao u sjedištu Međunarodne pomorske organizacije (Internationa Maritime Organization – IMO) u Londonu.Image

Predstavnici menadžmenta Fakulteta imali su mogućnost da u svojstvu punopravnog člana po prvi put prisustvuju Godišnjoj skupštini Asocijacije (Annual General Assembly - AGA 2023) i konferenciji koja se održava neposredno u danima nakon održane Skupštine (17-20 oktobar 2023). Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore ovom prilikom predstavljali su: dekanica, prof. dr Tatijana Dlabač, prodekanice doc. dr Zorica Đurović i prof. dr Senka Šekularac Ivošević i prof. dr Špiro Ivošević, za vrijeme čijeg dekanskog mandata je članstvo izglasano.

Prilikom plenarne sesije Godišnje skupštine održane u Helsinkiju 18. oktobra 2023. godine, priređena je i svečana dodjela sertifikata i bronzanih plaketa za nekoliko novih članova, među kojima se našao i Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore. Nove članove najavio je izvršni direktor Sekretarijata Asocijacije, gospodin Takeshi Nakazawa, a sertifikate je uručio generalni predsjedavajući Asocijacije, gospodin Adam Weintrit . U toku je ovogodišnja IAMU konferencija koja se održava na brodu, koji plovi na liniji Helsinki – Stockholm – Helsinki , i završava se 20. oktobra.

Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor iskoristili su priliku da se već prve godine predstave Upravnom odboru Asocijacije i kao potencijalni domaćini neke od narednih Skupština, zajedno sa ovogodišnjim kandidatima iz Kanade, Splita, Turske, Saudijske Arabije i Indije. S obzirom na to su u pitanju predstavnici velikog broja svjetskih država i svih regiona svijeta, ovo je bila izuzetna prilika da se predstavi i Crna Gora i naša Boka, naš istorijat i tradicija, a posebno da se iskaže namjera da obrazovanje i obuke pomoraca i dalje razvijamo u našoj zemlji, prateći svjetske standarde i sarađujući sa najvažnijim svjetskim akterima u tom pogledu.

Naredne godine, Godišnja skupština sa Konferencijom održava se u američkoj državi Massachusetts, a nakon toga u indijskom gradu Chennai

Članstvo u ovoj Asocijaciji predstavlja veliko priznanje za naš Fakultet i za Univerzitet Crne Gore, te ogromnu priliku za našu promociju, a naročito za dalji i intenzivniji razvoj međunarodne saradnje i našeg sistema obrazovanja i obuka pomoraca.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.