KIMC 2023: Panel diskusija o ženama u pomorskoj privredi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Završnog dana treće po redu Međunarodne konferencije iz oblasti pomorstva – KIMC 2023, na Pomorskom fakultetu Kotor održana je prva panel diskusija na temu “Žene u pomorskoj privredi: perspektive za obrazovanje, zaposlenje i razvoj karijere”. Aktuelna tema podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i unapređenju položaja žena u pomorstvu bila je u fokusu ovog panela.

Panelom je moderirala prof. dr Senka Šekularac-Ivošević, prodekanica za međunarodnu saradnju na Pomorskom fakultet Kotor. Moderatorka je u uvodu predstavila liderke koje djeluju u brojnim sferama pomorskih djelatnosti: poručnicu fregate i komandanticu pučinskog remorkera „Orada” Mornarice Vojske Crne Gore - Saru Rakočević, osnivačicu agencija A+ Yachting - Ajku Matijević, administratorku/blagajnicu broda “Sea Cloud” - Anastasiju Dodik i redovnu profesoricu Pomorskog fakulteta Kotor - prof. dr Milenu Dževerdanović-Pejović.

Tok diskusije obilježile su značajne teme o motivaciji, politikama zapošljavanja i obrazovanja, ukorijenjenim rodnim stereotipima, radnim uslovima, kao i rješenjima za veće angažovanje žena u pomorstvu.

Panelistkinje su istakle da ih je za izbor profesije motivisala disciplinovanost koju nosi pomorski poziv, lični razvoj u pogledu izgradnje ličnosti i liderskih vještina, upoznavanje funkcionisanja međunarodnih kompanija, kao i finansijski benefiti. Na karijernom putu značajno im je pomogla podrška porodice. Međutim, ističu postojanje rodne diskriminacije prilikom zapošljavanja, što ukazuje na osjetljivost položaja žena u pomorstvu i u ovom trenutku razvoja industrije.

Tokom panela diskutovano je pitanje upravljanja identitetom u brodskom kolektivu. Učesnice panela smatraju da ženstvenost ne predstavljaju nikakvu prepreku za razvoj pomorske karijere. Naprotiv, pohvalno je da i kompanije u kojima rade imaju razvijenu svijest i vode računa o specifičnim potrebama žena.

Panel diskusija je vođena i iz ugla obrazovanja i nauke. Obrazovne politike i statistički podaci govore da je pomorsko obrazovanje u Crnoj Gori podjednako dostupno za oba pola, što potvrđuje primjer Pomorskog fakulteta Kotor. Takođe, akcenat je stavljen i na problematiku senzitivnosti jezičke politike i uticaj kulturnog nasljeđa prilikom imenovanja žena u pomorstvu.

Glavni zaključci panel diskusije odnosili su se na rješenja za bolju pozicioniranost žena u pomorstvu. Panelistkinje su istakle da postoji potreba za aktivnijom i efikasnijom podrškom relevantnih međunarodnih i nacionalnih pomorskih institucija. Nadalje, potrebno je promovisati uzorne primjere, regulisati politike zapošljavanja, organizovati slične panele i forume o podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti u pomorstvu.

Panel program je vrlo zainteresovao prisutnu publiku, pa je diskusija na kraju dobila i interaktivnu notu. Pomorski fakultet Kotor ističe ovu temu kao značajnu i u perspektivi će težiti prilagođavanju obrazovnih programa u ovom pogledu i podsticati umrežavanje žena u brojna pomorska udruženja i sindikate.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.