Studentkinje Pomorskog fakulteta Kotor na radionici posvećenoj “Prilagođavanju učenja i učešća studenata sa posebnim obrazovnim potrebama”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U ponedeljak, 18. decembra 2023. godine, u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, održana je radionica pod nazivom "Prilagođavanje učenja i učešća studenata sa posebnim obrazovnim potrebama". Radionica je organizovana na inicijativu programske kancelarije Savjeta Evrope i u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, a u okviru programa “Horizontal facility za Zapadni Balkan i Tursku” koji sprovode Evropska unija i Savjet Evrope s ciljem ostvarivanja visokog standarda obrazovanja dostupnog svima.

Ispred Pomorskog fakulteta Kotor, radionici su prisustvovale studentkinje I godine master studija ovog Fakulteta, Dijana Radović i Tilia Lazarević.

Radionicu je otvorio Miloš Bošković, rukovodilac projekta "Kvalitetno obrazovanje za sve - Savjet Evrope". Uvodnu prezentaciju, održala je Marijana Blečič, nacionalni trener u inkluzivnom obrazovanju, a zatim su se učesnicima predstavile i Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Anita Marić iz Zavoda za školstvo.

Tokom radionice, učesnicima su, na sveobuhvatan način, predstavljeni ključni aspekti demokratske misije visokog obrazovanja. Posebna pažnja posvećena je važnosti inkluzivnog obrazovanja, prezentaciji relevantnih konvencija, modela ljudskih prava, s fokusom na DCP modele (Disability Creation Process). Time je istaknut značaj radionice posvećene prilagođavanju obrazovnog iskustva studenata sa posebnim obrazovnim potrebama. Detaljna analiza ovih tema pružila je učesnicima dublje razumijevanje konkretnih prilika za prilagođavanje obrazovnog okvira specifičnim potrebama studenata.

Radionici su prisustvovali i profesori i saradnici sa drugih univerzitetskih jedinica. Aktivno učešće svih prisutnih doprinijelo je razmjeni mišljenja, sugestija, prijedloga i primjera iz prakse i nastavnog iskustva u radu sa licima sa posebnim obrazovnim potrebama.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.