Stručna ekskurzija studenata Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore na Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru stručne ekskurzije, studenti treće godine osnovnih studija, zajedno s studentima master i doktorskih studija Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, posjetili su Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu. Ovu ekskurziju organizovala je i realizovala Studentska organizacija Pomorskog fakulteta Kotor, uz podršku rukovodstva Fakulteta, tokom 17. i 18. decembra 2023. godine.

Predstavnici studenata Pomorskog fakulteta Kotor bili su studenti treće godine osnovnih studija akademskog studijskog programa Pomorska elektrotehnika: Milan Bojanić, Aleksandar Murišić, Nikola Perović, Blagoje Mičeta, Vasilije Kovačević i Nemanja Tabaš, te studenti master i doktorskih studija Lazar Mrdović i mr Nemanja Pudar. Zajedno sa studentima, u Splitu su boravili i dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr. Tatijana Dlabač, i saradnik u nastavi mr Ilija Knežević.

Na Pomorskom fakultetu u Splitu, naše studente su srdačno dočekali prof. dr. Marako Katalinić, prodekan za razvoj i međunarodnu suradnju, i prof. dr Merica Slišković, prodekanica za znanstveni i stručni rad. U Zavodu za pomorske elektrotehničke i informatičke tehnologije, studente su pozdravili prof. dr Maja Krčum, prof. dr Joško Šoda, doc. dr Petar Matić, doc. dr Hrvoje Dodig, mr Marko Zubčić, mr Nur Assani i mr Miro Petković.

Studenti su imali priliku posjetiti niz laboratorija, uključujući laboratoriju za elektrotehniku, laboratoriju za električne strojeve i energetsku elektroniku, laboratoriju za brodsko procesno upravljanje, te laboratoriju za automatiku. Pored ovih laboratorija, studenti su posjetili i nautički i brodomašinski simulator.

Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor posjetili su i studentski dom gdje su imali priliku da se upoznaju sa njegovim kapacitetima, uključujući prostorije za druženje, čitaonice, te sportske kapacitete. Ručak je bio organizovan u studentskoj menzi, pružajući priliku za neformalno druženje i razmjenu iskustava.

Pored Pomorskog fakulteta u Splitu, studenti su posjetili i Hrvatski pomorski muzej, gdje ih je dočekala kustoskinja muzeja Petra Blažević zahvaljujući čijoj su stručnosti i ljubaznosti imali jedinstvenu priliku da istraže izložbene prostore koji obuhvataju različite aspekte pomorske kulture, brodogradnje i istorije pomorstva u regiji. Kroz interaktivna predavanja i postavke, bili su u mogućnosti da otkrivaju impresivne priče o pomorskoj tradiciji, pomorskoj opremi i istorijskim događajima koji su oblikovali pomorstvo u ovom dijelu svijeta.

Ova stručna ekskurzija predstavljala je izuzetnu priliku za studente Pomorskog fakulteta Kotor da se upoznaju s radom i kapacitetima Pomorskog fakulteta u Splitu. Posjeta laboratorijima, simulatorima, te studentskom domu pružila im je dublje razumijevanje organizacije rada na partnerskim institucijama. Ovakav vid međunarodne saradnje dodatno jača i obogaćuje veze između ove dvije visokobrazovne institucije.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.