Pomorski fakultet Kotor će predvoditi međunarodni projektni konzorcijum za dekarbonizaciju pomorskog saobraćaja kroz razvoj strategije za uspostavljanje zelenih pomorskih koridora između putničkih luka u Jadransko-jonskoj regiji




Pomorski fakultet Kotor će predvoditi međunarodni projektni konzorcijum za dekarbonizaciju pomorskog saobraćaja kroz razvoj strategije za uspostavljanje zelenih pomorskih koridora između putničkih luka u Jadransko-jonskoj regiji

Univerzitet Crne Gore/Pomorski fakultet Kotor, Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo će rukovoditi projektnim konzorcijumom pod nazivom “Uspostavljanje zelenih pomorskih koridora za ugljenično neutralni kruzing i trajektni saobraćaj u Jadransko-jonskom regionu” (eng. Green Corridors for Carbon-Neutral Cruise and Ferry Shipping in the ADRION Region - GREENROUTES”).

Projekat GREENROUTES usmjeren je ka dekarbonizaciji pomorskog saobraćaja kroz razvoj strategije za uspostavljanje zelenih pomorskih koridora između putničkih luka u Jadransko-jonskoj regiji. Ovi koridori će poslužiti kao polazna tačka ka ostvarivanju opšteg cilja ugljenično neutralnog i bolje povezanog Jadransko-jonskog regiona. Uspostavljanje ovih pomorskih koridora biće zasnovano na primjeni alternativnih brodskih goriva za pogon brodova (goriva bez sadržaja ugljenika kao što su amonijak, vodonik i el. energija, niskougljenična goriva kao što su methanol, LNG i LPG, kao i ugljenično neutralna goriva kao što su biogoriva), kao i razvoju odgovarajuće lučke infrastrukture za njihovo skladištenje.

Projekat vrijedan 1,5 mil. eura će kofinansirati Evropska komisija u okviru 1. poziva Programa transnacionalne saradnje Interreg IPA Adrion 2021. - 2027., programskog prioriteta 3 (Podrška ugljenično neutralnom i bolje povezanom Jadransko-jonskom regionu), i specifični cilj SO 3.1 (Jačanje ugljenički neutralne pametne mobilnosti u Jadransko-jonskom regionu).

Pored Pomorskog fakulteta Kotor kao koordinatora projekta, GREENROUTES konzorcijum sačinjavaju Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, Lučke uprave Južnog Jadrana (Bari) i Mesinskog prolaza (Mesina) iz Italije, Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu iz Hrvatske, Nacionalni Tehnički Univerzitet iz Atine/Fakultet brodogradnje i brodomašinstva iz Grčke; Generalni Pomorski Direktorat (Drač) iz Albanije, kao i  Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH (Sarajevo) iz Bosne i Hercegovine.

Pridruženi partneri na projektu su Privredna komora Crne Gore, Luka Split, Lučka uprava Split i Splitsko-dalmatinska županija, kao i Udruženje grčkih luka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.