Partnerstvo kroz projekat JOINABLE u kojem učestvuje Pomorski fakultet Kotor




Partnerstvo kroz projekat <span class="CyrLatIgnore">JOINABLE</span> u kojem učestvuje Pomorski fakultet Kotor

Univerzitet Crne Gore/Pomorski fakultet Kotor, Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo će biti partner institucija na projektu “Zajednički pristup plavoj cirkularnoj ekonomiji za Jadransko-jonski region” (eng. Joint approach to Blue circular Economy for Adriatic and Ionian Region - JOINABLE).

Projekat JOINABLE je usmjeren ka rješavanju problema morskog otpada, koji predstavlja značajan ekološki i socioekonomski izazov za Jadransko-jonsko područje. Ovaj otpad negativno utiče na morske ekosisteme, nanosi štetu izvorima prihoda i predstavlja finansijski teret za poslovne subjekte i institucije. Takođe, morski otpad umanjuje ekonomsku i društvenu vrijednost Jadranskog i Jonskog mora, posebno u pogledu ribolovnih prihoda i turizma. Kako bi se odgovorilo na ove izazove, projekat JOINABLE ima za cilj pružanje odgovora i zajedničkih rješenja za pripremu, implementaciju i upravljanje ključnim naučnim, institucionalnim i tehničko/tehnološkim resursima za cirkularnu plavu ekonomiju. Poseban fokus projekta je na održivom tretmanu morskog/riječnog otpada i teško recikliranih plastika, uključujući stakloplastiku s kraja životnog vijeka brodova.

Koordinator projekta JOINABLE je Opština Punat, Hrvatska. Pored UCG/PFK, partneri na projektu su Sensum d.o.o. (Hrvatska), Venice Lagoon Plastic Free (Italija),  Agency for Innovation in Agri-Food and Fisheries Sector (Italija), Institute of Entrepreneurship Development (Grčka), Environmental and Territorial Management Institute (Albanija), Opština Divjake (Albanija), kao i Prime Blue ESG Institute (S.Makedonija). Privredna komora Crne Gore je pridruženi partner na projektu.

Predviđene aktivnosti će se realizovati tokom perioda od 36 mjeseci, a ukupni budžet projekta iznosi 1,5 mil. eura.

Projekat se kofinansira od strane Evropske komisije u okviru prvog poziva Programa transnacionalne saradnje Interreg IPA Adrion 2021. - 2027., programskog prioriteta 2 (Podrška pametnijem Jadransko-jonskom regionu), i specifičnog cilja SO 2.2 (Promovisanje tranzicije ka cirkularnoj i resursno efikasnoj ekonomiji).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.