Potpisan Memorandum o saradnji Pomorskog fakulteta Kotor i Five Grupe




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Image

U okviru obilježavanja Dana studenata i Dana otvorenih vrata Pomorskog fakulteta Kotor, 4. aprila 2024. godine, potpisan je Memorandum o strateškoj saradnji Fakulteta i Five Grupe. Memorandum su potpisali dekanica Fakulteta, prof. dr Tatijana Dlabač i Božidar Raković, izvršni direktor Five Grupe.

Five Grupa fokusirana je na ključne oblasti informacionih tehnologija, gejminga, nauke, inovacija, vještačke inteligencije i sporta. Potpisivanje Memoranduma o strateškoj saradnji sa ovom grupacijom predstavlja uvod u saradnju koja će postaviti nove standarde u primjeni naprednih tehnologija i inovacija u procesu obrazovanja i obuka. Ovim je zvanično označen početak partnerstva koje može u potpunosti transformisati jedan dio obrazovnog sistema za pomorce, naročito dio praktičnih obuka kroz inovativnu primjenu e-simulatora. Naime, e-simulatori, kao rješenja koja simuliraju realne situacije i okruženja, postaju sve značajniji alat u procesu učenja, omogućavajući studentima da steknu praktično iskustvo bez potrebe za fizičkim objektima ili opremom.

"Ovaj Memorandum ne samo da označava početak saradnje između naše institucije i Five grupe, već otvara vrata za potpunu modernizaciju u načinu na koji oblikujemo buduće inženjere", izjavila je prof. dr Tatijana Dlabač, dekanica Pomorskog fakulteta Kotor. "Ovakve tehnologije mogu biti prekretnica za pripremu studenata za složene izazove moderne industrije, omogućavajući im da steknu praktično iskustvo i vještine koje su im neophodne za njihov budući posao i uspjeh."

"Naša Grupa posvećena je kontinuiranom unapređenju tehnoloških rješenja, a ova saradnja je jedan od važnih koraka na tom putu. Fokusirani smo prvostepeno na implementaciju e-simulatora u procese obuka u pomorstvu, ali i na primjenu drugih naprednih tehnologija koje imamo u svom arsenalu. Vjerujemo da je pravovremena implementacija naprednih tehnologija od izuzetne važnosti za pripremu budućih generacija inženjera", izjavio je osnivač Five Grupe, Ivan Šoć.

"Saradnja sa Pomorskim fakultetom u Kotoru otvara niz novih mogućnosti za implementaciju tehnologija koje razvijamo. Uvezući nauku i obrazovanje sa naprednim tehnologijama i inovacijama u jednu cjelinu, vjerujem da ćemo vrlo brzo predstaviti prve zajedničke projekte koji će biti od ogromnog značaja za sve koji djeluju u pomenutim oblastima", kazao je ovom prilikom izvršni direktor Five Grupe, Božidar Raković.

Image

Iniciranjem saradnje ovoga tipa ističe se važnost primjene inovativnih tehnologija u obrazovanju i potvrđuje posvećenost Pomorskog fakulteta Kotor i Five Grupe unapređenju kvaliteta edukacije i njenom osavremenjivanju, sa ciljem bolje pripreme studenata za tržište rada. Upravo kroz primjenu naprednih tehnologija, studenti će biti u prilici da razviju konkurentne vještine i steknu duboko razumijevanje složenih inženjerskih i navigacionih procesa, što će ih učiniti spremnijim za izazove u budućnosti.

Ostvareno partnerstvo predstavlja pozitivan primjer spajanja akademskog znanja i industrijskih inovacija u svrhu stvaranja pozitivnih promjena u društvu. U okviru potpisanog Memoranduma, Pomorski fakultet Kotor i Five Grupa sarađivaće i na drugim projektima od obostranog interesa, unapređujući istraživačke mogućnosti i pripremajući buduće generacije stručnjaka za izazove tehnoloških promjena.

Predstavnici Five Grupe dali su svoj doprinos i aktuelnom Danu studenata i Danu otvorenih vrata Pomorskog fakulteta Kotor time što su za sve studente, zaposlene i posjetioce omogućili da isprobaju neke od simulatora koji su proizvod ove grupacije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.