Na Pomorskom fakultetu Kotor održan sastanak povodom organizovanja Nacionalne vježbe traganja i spašavanja na moru „ЈADRAN 24“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Treći po redu sastanak povodom organizovanja Nacionalne vježbe traganja i spašavanja na moru JADRAN 24 održan je danas u amfiteatru Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore. Za realizaciju vježbe biće zadužen Zajednički operativni tim kojeg čine Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo odbrane i Mornarica Vojske Crne Gore, Sektor granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencija za civilno vazduhoplovstvo i Direktorat za zaštitu i spašavanje.

Nakon prethodne interresorne vježbe koja je uspješno održana 2022. godine u Baru, ove godine, krajem maja mjeseca, po prvi put biće održana nacionalna vježba traganja i spašavanja u slučaju pada aviona u akvatorijumu tivatskog zaliva. Cilj planirane vježbe je: „Testiranja ažuriranog Nacionanog plana traganja i spašavanja na moru i standardnih operativnih procedura, uvježbanost ljudstva, funkcionalnost opreme po pitanju traganja i spašavanja na moru, kao i sigurnosti i bezbjednosti plovidbe pomorskog i vazdušnog saobraćaja. Pored gore navedenih institucija koje čine Zajednički operativni tim, u vježbu će biti uključeni i Aerodrom Tivat i sve kopnene institucije koje dejstvuju kao podrška prilikom incidentnih situacija na moru i sastavni su dio nacionalnog odgovora u vanrednim situacijama.

Prisutne predstavnike institucija i službi pozdravila je dekanica Fakulteta, prof. dr Tatijana Dlabač, nakon čega je mr Žarko Lukšić ispred Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama prezentirao plan aktivnosti za realizaciju ovogodišnje planirane vježbe. Nakon toga, doc. dr Miroslav Vukičević ispred Pomorskog fakulteta Kotor i dr Nikola Đorđević ispred Instituta za biologiju mora predstavili su resurse kojima ove dvije institucije raspolažu, a kojima bi ove dvije univerzitetske jedinice, pored ljudskih resursa, mogle da pruže podršku u toku zajedničkih vježbi i potencijalnih vanrednih situacija. Prisutnima su se obratili i gospodin Vojislav Dragović ispred Sektora granične policije i poručnik Aleksandar Stepanović ispred Mornarice Vojske Crne Gore, koji su govorili o značaju međusobne saradnje i zajednički realizovanih vježbi, te aktuelnom i budućem konkretnom učešću i doprinosu u okviru konkretnih resora.

Nakon završnog dijela sastanka u kojemu su razmatrani pojedini detalji i učešće pojedinih institucija u predstojećoj vježbi, prisutni su imali priliku i da obiđu Fakultet i upoznaju se sa njegovim resursima i opremom.

 Završna pripremna konferencija u vezi sa organizovanjem ove važne nacionalne vježbe biće održana u Tivtu, u okviru koje će se dalje precizirati scenario i uloga pojedinih institucija. Nakon same vježbe koja će se održati u periodu između 26. i 28. maja, biće odrađena i analiza vježbe u cilju unapređenje njenih pojedinačnih segmenata i razrade budućih detaljnih procedura za pravovremeno i adekvatno reagovanje u slučaju vanrednih situacija iz domena koji povezuju vazduhoplovstvo, pomorstvo i kopnene institucije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.