Strategija razvoja pomorske privrede Crne Gore




Strategija razvoja pomorske privrede Crne Gore

Na Poziv Bokeljske mornarice, predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor, dekan prof. Špiro Ivošević, prof. Jelena Nikčević i mr Igor Stanovčić, kap. prisustvovali su okruglom stolu koji je organizovan u Domu Bokeljske mornarice u Starom gradu. Okrugli sto organizovan je u okviru javne rasprave o Nacrtu Strategije razvoja pomorske privrede Crne Gore 2020-2030. Cilj Strategije je da prepozna i jasno precizira razvojne pravce u sektoru pomorske privrede u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu da do sada nije izrađen strateški dokument ovakvog tipa.

Pomenutom radnom sastanku, prisustvovao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović sa saradnicom Ladom Moškov, a ispred predlagača pomenute Strategije predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, direktorica Direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković i saradnici Petar Đurović i Dino Tutundžić.

Okruglom stolu su prisustvovali i brojni predstavnici raznovrsnih privrednih subjekata pomorske privrede, kao što su: Brodogradilište Navar (Branko Zgradić), Udruženje pomorskih agenata (Ivo Begović), Samostalni sindikat u pomorstvu i transport (Tomislav Markolović), Luka Kotor (Božidar Vukšić), Udruženje marina Crne Gore (Aleksandar Drakulović), Udruženje zapovjednika jahti Crne Gore (Dario Ivanović) , Udruženje pomorskih kapetana (kap. Janko Milutin, Crnogorska plovidba (Slobodan Rašković), Udruženje pomorskih pilota (kap. Brano Kordić), Unija pomoraca (Mihailo Poček), a ispred Bokeljske mornarice,  Saša Milošević, Denis Vukašinović, kap. Marjan Brajac, mr Miroslav Vukičević i Jovo Miajlović.

Učesnici su pozdravili donošenje ovakvog dokumenta koji je nedostajao sektoru pomorske privrede. Tokom konstruktivne višesatne rasprave, mogli su se čuti mnogobrojni prijedlozi i sugestije u cilju preciziranja, ispravki i dopuna pojedinih oblasti. Predstavnici Fakulteta, dali su svoj doprinos raspravi, dajući sugestije u smislu boljeg preciziranja i konciznijeg predstavljanje strateških ciljeva, kao i njihovu dopunu u smislu važnosti uloge procesa obrazovanja pomoraca i kadra za pomorsku privredu.

Opšti zaključak ovog prvog radnog sastanka je neophodnost uključivanja stručne javnosti i predstavnika cjelokupne pomorske privrede u smislu konkretnog stručnog doprinosa izradi konačne verzije ovog strateškog dokumenta koji ima za cilj valorizaciju potencijala Plave ekonomije u okviru privrede Crne Gore. U tom smislu, učesnici okruglog stola iskazali su spremnost i poziv za dostavljanje pisanih komentara i sugestija Ministarstvu saobraćaja i pomorstva u roku predviđenom za javnu raspravu o Strategiji razvoja pomorske privrede Crne Gore.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.