Čestitka predsjednika studenata povodom Međunarodnog dana studenata




Čestitka predsjednika studenata povodom Međunarodnog dana studenata

Drage koleginice i kolege,

     Koristim priliku da vam u ime Studentske organizacije Pomorskog fakulteta Kotor čestitam Međunarodni dan studenata , dan koji se obilježava u znak sjećanja na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 praških studenata koji su protestvovali protiv okupacije. Dan koji visokoškolci već duže od osam decenija obilježavaju širom svijeta, predstavlja simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje. I tada i danas, studentska mladost i želja za obrazovanjem bili su pokretači novih i boljih ideja. Zato prioritet svakog društva, pa i crnogorskog, treba da bude očuvanje posebnosti statusa studenta, jer njihovo znanje i sposobnost treba da budu utkani u ljepšu, bolju i pespektivniju budućnost naše države.

     Cijeneći značaj studenata u društvu, uvjereni da će njihov položaj svakog dana biti sve bolji, ovaj značajan datum prilika je da se skrene pažnja na brojna pitanja koja su u fokusu njihovog interesovanja. Na te probleme ukazujemo u kontinuitetu, uz očekivanje da ih možemo riješiti, samo angažovanjem svih struktura. Stoga će rješavanje problema visokog procenta nezaposlenosti mladih, neadekvatnih uslova u pojedinim objektima u kojima se realizuje nastava ili borave studenti, neadekvatne stručne prakse, rangiranja ustanova visokog obrazovanja ili hiperprodukcije diplome sumnjivog kvaliteta iz regiona, i dalje biti teme koje ćemo nastojati da riješimo u komunikaciji sa nadležnim institucijama.
Usljed trenutne nepovoljne epidemiološke situacije, spriječeni smo da realizujemo neke od aktivnosti koje su postale tradicionalne, ali smo pripremili radionice vezivanje brodskih cvorova I zavarivanje metala, kao I izlozbu slika nasih studenata, ovi dogadjaji ce se odrzati u toku sledece sedmice. Stoga ćemo kao i do sada, davati doprinos svim pozitivnim procesima koji se odvijaju. Samo na taj način možemo da ispunimo svoju misiju i obezbijedimo našim studentima uslove kakve neupitno zaslužuju.

     S poštovanjem,
     Saša Roćen
     Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.