Akcija studenata Medicinskog fakulteta u okviru Pink oktobra 2017/18.




Kampanja za borbu protiv karcinoma dojke koju promovišu udruženje studenata medicine pri Medicinskom fakultetu u Podgorici NVO MoMSIC i Studio marketing „Prava priča“ , održava se petu godinu za redom. 

Oktobar je mjesec tokom kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke sa ciljem da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigne svijest o značaju prevencije i ranog otkrivanja. 

Slogan ovogodišnje kampanje je "Voli svoje dojke", a počela je 18. septembra kada su postavljeni bilbordi sa logom naše kampanje, navodi se u Izvještaju o akciji Pink oktobar 2017/18, koji u ime NORA Montengro, potpisuju Aleksandra Mitrić i Milica Đurović.

U okviru kampanje organizovani su besplatni palpatorni pregledi u tržnom centru Mall of Montenegro za sve zainteresovane dame. U toku tri nedelje, tokom kojih su organizovane promocije i pregledi, pregledano je preko 100 žena.

Preko 30 članova MoMSIC-a koji su učestvovali u ovoj akciji, razgovarali su sa ženama, dijelili adekvatne savjete i podijelili oko 1000 flajera sa uputstvima za samostalne preglede dojki. Osim toga,  članovi su snimili tri video poruke upućene svim ženama radi podizanja svijesti o značaju prevencije, a koji se mogu pogledati na Facebook Momsic stranici.

"Prevenciji karcinoma dojke treba posvetiti svih 365 dana u godini, jer je šansa za izlečenje rano otkrivenih tumora iznad 85%. Naš cilj je da podsjetimo dame koliko je važno odvojiti vrijeme i otići na redovne mamografske preglede i ljekarske kontrole. Naše aktivnosti u vezi sa kampanjom za borbu protiv karcinoma dojke ovdje ne prestaju, u narednim mjesecima biće organizovana edukativna predavanja tokom kojih nastavljamo da širimo zdravstvenu kulturu sa ciljem da naša riječ dođe do svake žene kojoj je pomoć potrebna", navodi se u Izvještaju. 

Posebnu zahvalnost udruženja su iskazala i doktorima koji su izdvojili vrijeme i obavljali preglede tokom oktobra, doktorkama Žani Pavićević i Ivani Durutović i doktoru Luki Čavelišu.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.