Realizovana odlazeća Erasmus+ mobilnost na Akdeniz univerzitetu u Antaliji, Turska




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Podrškom Kancelarije za međunarodnu saradnju Pomorskog fakulteta, a u okviru ERASMUS Plus Staff Mobility for Teaching programa, na poziv Dr Hakan Oniza, predstavnik Laboratorije za arheologiju pomorstva, Darko Kovačević posjetio je Akdeniz univerzitet u Antaliji. Tokom posjete su održana predavanja i radionica na Odsjeku za mediteransko podvodno kulturno nasljeđe i na Institutu za istraživanje mediteranskih civilizacija. Mobilnost je realizovana od 16. do 26. maja 2023. godine.

Predstavnik Pomorskog fakuleta Kotor uzeo je učešće u manifestaciji Međunarodni podvodni dani u Kemeru u okviru koje je na različitim sastancima, predstavio podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore, djelatnost Laboratorije za arheologiju pomorstva, rezultate preojekata WRECKS4ALL i viziju razvoja ove istraživačke jedinice Univerziteta Crne Gore.

Studentima su održana predavanja na temu upotrebe imersivnih tehnologija za popularizaciju podvodne kulturne baštine i izgradnju povezanih mehanizama sistema, kao i na koji način je integrisanje podvodne kulturne baštine u turističku ponudu dovelo do osnivanja istraživačke jedinice na Univerzitetu Crne Gore. Tokom radionice fotogrametrije sa kolegama i studentima Akdeniz univerziteta su razmenjivana iskustva i znanja u korišćenju 3D fotogrametrije i njene integracije sa platformama za virtuelnu i obogaćenu realnost.

Prof dr Hakan Oniz i kolege sa Akdeniz univerziteta snažno su podržali razvoj i nastojanja Univerziteta Crne Gore da dalje gradi kapacitete za podvodna arheološka istraživanja, a dogovoreni su okviri i pravci dalje saradnje i razvoja zajedničkih projekata.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.