Na Pomorskom fakuletu Kotor realizovane Erasmus+ mobilnosti sa visokoobrazovnim institucijama iz Portugalije, Litvanije, Rumunije i Poljske




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pomorski fakultet Kotor nastavlja da razvija međunarodnu saradnju u okviru Erasmus + programa mobilnosti. Tokom juna tekuće godine na Pomorskom fakultetu Kotor boravile su kolege:

  • dr Luis Guerreiro, docent istraživač - University of Évora (Portugalija) – 16.06.2023.-23.06.2023.
  • dr Vytautas Dubra, docent - Lithuanian Maritime Academy (Litvanija) – 18.06.2023.-23.06.2023.
  • dr Claudia Elena Stoian - Politehnica University of Timisoara (Rumunija) – 19-06.2023.-23.06.2023.

Kolege sa pomenutih institucija dočekao je dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špiro Ivošević i koordinatorka za međunarodnu saradnju prof. dr Senka Šekularac – Ivošević.

Dekan Ivošević održao je prezentaciju za gostujuće predavače i tom prilikom upoznao ih sa istorijskim razvojem, organizacionom strukturom, studijskim programima, projektnim aktivnostima, savremenim nastavnim metodama koje koristi Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore vezano za rad simulatora, laboratorija, Centara za obuku pomoraca i Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo. Takođe, dio prezentacije bio je posvećen zanimljivim činjenicama i atraktivnostima Crne Gore i Kotora.

Dr Luis Guerreiro, kao predstavnik Univerziteta Évore održao je set predavanja u okviru kojih je predstavio matičnu instituciju i profesionalne reference. Kolega je prezentovao korisna istraživanja iz oblasti virtuelne realnosti u pomorstvu, održivosti morskog biodiverziteta i blockchain tehnologija u ribarstvu. Pored toga, predložio je pravce za razvijanje buduće saradnje između institucija u pogledu istraživačkih projekata. Ističemo da je ovo prvi vid saradnje sa Univerzitetom iz Évore, koji ima značajno dugu tradiciju u visokom obrazovanju.

Predstavnici institucija sa kojima Pomorski fakultet Kotor neguje višegodišnju saradnju, dr Claudia Elena Stoian i dr Vytautas Dubra prezentovali su interesantne činjenice o Politehničkom univerzitetu iz Temišvara i Pomorskoj akademiji iz Litvanije, projektnim aktivnostima, te novim mogućnostima za Erasmus + mobilnosti.

U periodu boravka, kolege su razmijenile znanja i iskustva sa kolegama iz srodnih oblasti. Takođe, imali su priliku da se upoznaju sa infrastrukturnim kapacitetima Pomorskog fakuleta Kotor i Instituta za biologiju. Kapetan i saradnik Igor Petrović, studenti Balša Drašković i Petar Mustur predstavili su nautički simulator kroz interakciju sa gostima i simulaciju specifične atmosfere sa broda. Kapacitete i misiju Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo predstavile su dr Maja Škurić i mr Radmila Gagić. Darko Kovačević, predstavnik Laboratorije za arheologiju pomorstva putem virtuelne realnosti predstavio je gostima pomorsku i podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore. U dijelu programa mobilnosti kolege su upoznate i sa kulturno-istorijskom baštinom Boke Kotorske od strane kolege doc. dr Stevana Kordića.

Zaključeno je da će se saradnja istaknutih institucija i Pomorskog fakuleta Kotor nastaviti u vidu širenja mogućnosti za Erasmus + mobilnosti, projektnih i istraživačkih aktivnosti. Zahvaljujemo se kolegama sa Instituta za biologiju mora na podršci i saradnji.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.