Interaktivna radionica između tur-operatora, aktera u ronilačkom turizmu i VR/AR provajdera usluga (D.T1.3.5)




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tim Turističke organizacije Bar i Pomorskog fakulteta u Kotoru, u Hotelu Princess u Baru, u petak 11. 11. održao je Interaktivnu radionicu između tur-operatora, aktera u ronilačkom turizmu i VR/AR provajdera usluga. Bila je to finalna radionica posvećena temama izgradnje destinacije ronilačkog turizma kroz predstavljanje akcionog plana i  inovativnog koncepta organizacije i menadžementa same ronilačke destinacije.

U radu je učestvovalo 35 predstavinka turističkog sektora, menadžera i vlasnika hotela i smještaja, turističkih agencija, tur-operatera, pružalaca različitih vrsta turističkih usluga iz domena ugostiteljstva i avanturističkog turizma, lokalnih turističkih organizacija, ronilačkih centara, Nacionalne turističke organizacije, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanje lukama, JP Morskog Dobra i stručnjaka za vrituelnu i obogaćenu realnost.

Dr Maja Škurić je u uvodnom izlaganju predstavila WRECKS4ALL projekat, njegove dosadašnje domete i najavila otvaranje sobe za Virtuelnu relanost na Pomorskom fakultetu u Kotoru. Na primjerima dobre prakse iz Jordana i Malte, Darko Kovačević je predstavio principe izgradnje i funkcionisanja ronilačkih destinacija sa osvrtom na ekonomski doprinos turističkoj privredi. Vlasnik PADI 5 Star ronilačkog centra Pro Dive Hydro Tech iz Budve, Radan Dragašević, govorio je o trenutnom stanju ronilačkog turizma u Crnoj Gori i operativnom modelu uspješnog vođenja ronilačkog biznisa. Predstavnici kompanije LASO iz Podgorice su učesnicima radionice demonstrirali proizvode virtuelne i obogaćene realnosti razvijene za potrebe WRECK4ALL projekta. Pristuni su virtuelno zaronili i uživali u posjeti istorijskim olupinama prekograničnog projektnog regiona. Diskutovano je o značaju ovakvih proizvoda za omogućavanje šire dostupnosti lokaliteta podvodne kulturne baštine auditorijumu koji ne roni, te njihovog korišćenja za promociju destinacije i lokaliteta u ronilačkih centrima. Radionica je zaključena sa osvrtom na akcioni plan za uspostavljanje i promociju ronilačke destinacije u Crnoj Gori iz koga je proizašao najoptimalniji model destinacijskog menadžmenta, preporučen od strane WRECKS4ALL tima.

Optimalan preporučeni model upravljanja destinacijom, koji je ishod naučnih analiza i istraživanja sprovdenih u poslednjih godinu dana u Crnoj Gori, podvlači neophodnost donošenja zakonodavnog okvira za ronilački turizam baziranih na nacionalno usvojenim nMEST EN ISO 24803:2022 standardima „Usluge u rekreativnom ronjenju“, zatim izgradnju sistema zaštite resursno atrakcijske osnove, prirodne i kulturne podvodne baštine, kroz međuinstitucionalnu saradnju i sinergije, snažnu promociju destinacije na zapadnim tržištima i upravljanje destinacijom od strane destinacijskih menadžment kompanija.

Projekat pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) je odobren za finansiranje od strane Zajedničkog nadzornog odbora drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 sa ukupnim budžetom od 1,016,778.32 eura. Glavni cilj projekta je da doprinese jačanju i diverzifikaciji turističke ponude zasnovane na podvodno-kulturnom nasljeđu regije Istočnog Jadrana kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i održivu valorizaciju podvodne kulturne baštine.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.