Potpisivanje B2B sporazuma kao temelj buduće saradnje i održivosti rezultata PORTS 4.0 projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore organizovao je “B2B sastanak za operatore pomorskog putničkog prevoza i turističke operatore“ (“B2B meeting for Maritime Passenger Transport & Tourism Operators”) u okviru projekta “PORTS 4.0 Partnership for prOmotion of a maRiTime cross-border Strategy” (ITALME 496) finansiranog kroz program Interreg CBC Italija-Albanija-Crna Gora 2014-2020 u petak, 17.12.2021. godine u hotelu “The Chedi Luštica Bay” u Tivtu. 

Cilj organizovanja sastanka je povezivanje operatora u sferi pomorskog putničkog transporta i turističkih operatora kako bi se obezbjedilo stvaranje sinergije i postizanje sporazuma o razvoju održivih turističkih destinacija na nivou programskih zemalja. Na zadovoljstvo organizatora sastanku su prisustvovali predstavnici čak 27 kompanija među kojima su bili: operatori marina Bar, Zelenika, Porto Montenegro, Luštica Bay, Portonovi; operatori pomorskog prevoza putnika i agencije za putničke brodove i jahte - Barska plovidba, Allegra Montenegro, Boka Adriatic, Acquera Montenegro, Acquera Montenegro Travel, A+ Yachting, Montenegro Adventures; pružaoci usluga pomorskog prevoza putnika, smještaja, ronilački klubovi, itd. – Montenegro Submarine, Pro Diving, Yachting service Marković, Koložunj, Bella Boka, Adriatic Blue, Huma Kotor Bay Hotel & Villas, Sea Stars boat tours Kotor, brodovi Alexandra, Ship travel Dado Kotor, 3DArch, Project Advisory Group. Među pomenutim učesnicima prisustvovali su predstavnici partnerske institucije - Instituta za transport iz Tirane, kao i predstavnici institucija i operatora iz oblasti pomorskog prevoza putnika iz Albanije – Generalni pomorski direktorat Albanije, AMTC, Euroferies Port.

U uvodnom dijelu sastanka prisutnima su prezentovane osnovne informacije o projektu PORTS 4.0, postignuti projektni rezultati i implementirane aktivnosti, očekivani ishodi B2B sastanka. Pored toga, predstavnici projektnog tima ispred Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore ukazali su na savremene trendove u oblasti pomorskog transporta i obalnog turizma. Prisutnima se predstavio i g. Darko Kovačević, ekspert u oblasti podvodne arheologije i ronilačkog turizma, koji je ukazao na mogućnosti promovisanja Crne Gore kao nove destinacije ronilačkog turizma u Evropi i šire, te potencijalne implikacije na pojedine grane pomorske privrede i druge vidove turizma.

Drugi dio programa odnosio se na tematsku diskusiju učesnika kroz 2 B2B sekcije:

Sekcija I – Potencijali razvoja ferry servisa u okviru programske oblasti;

Sekcija II – Mogućnosti razvoja održivih destinacija pomorskog i priobalnog turizma.

Uz podršku moderatora učesnici su u direktnim B2B sastancima razmjenjivali iskustava, razmatrali mogućnosti međusobnog povezivanja i poslovne saradnje, kao i konkretne poslovne ideje, razmjenjivali mišljenja i razgovarali u vezi sa tematikom sastanka. Kao direktni rezultat sastanaka učesnici su potpisali 7 međuinstitucionalnih B2B sporazuma, od kojih su čak 3 potpisana između kompanija iz Albanije i Crne Gore, kojima su iskazali interesovanje za buduću saradnju i obezbjeđivanje održivosti rezultata PORTS 4.0 projekta.  

U završnom dijelu radionice organizator događaja je iskoristio priliku zaključiti o postignutim rezultatima sastanka, te zahvaliti se učesnicima na saradnji, podršci i ukazanom povjerenju. Na zadovoljstvo svih moguće je očekivati da PORTS 4.0 klaster rezultira nekim budućim inicijativama o saradnji i širenju mreže učesnika koji će svojim zalaganjem doprinijeti uspostavljanju održivih tranzitnih i transportnih aktivnosti među programskim zemljama, te istraživačkih i razvojnih aktivnosti na temu održivih i zelenih tehnologija u oblasti plave industrije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.