Pomorski fakultet Kotor

Potpisivanje B2B sporazuma kao temelj buduće saradnje i održivosti rezultata PORTS 4.0 projekta
Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore organizovao je “B2B sastanak za operatore pomorskog putničkog prevoza i turističke operatore“ (“B2B meeting for Maritime Passenger Transport & Tourism Operators”) u okviru projekta “PORTS 4.0 Partnership for prOmotion of a maRiTime cross-border Strategy” (ITALME 496) finansiranog kroz program Interreg CBC Italija-Albanija-Crna Gora 2014-2020 u petak, 17.12.2021. godine u hotelu “The Chedi Luštica Bay” u Tivtu. 

Cilj organizovanja sastanka je povezivanje operatora u sferi pomorskog putničkog transporta i turističkih operatora kako bi se obezbjedilo stvaranje sinergije i postizanje sporazuma o razvoju održivih turističkih destinacija na nivou programskih zemalja. Na zadovoljstvo organizatora sastanku su prisustvovali predstavnici čak 27 kompanija među kojima su bili: operatori marina Bar, Zelenika, Porto Montenegro, Luštica Bay, Portonovi; operatori pomorskog prevoza putnika i agencije za putničke brodove i jahte - Barska plovidba, Allegra Montenegro, Boka Adriatic, Acquera Montenegro, Acquera Montenegro Travel, A+ Yachting, Montenegro Adventures; pružaoci usluga pomorskog prevoza putnika, smještaja, ronilački klubovi, itd. – Montenegro Submarine, Pro Diving, Yachting service Marković, Koložunj, Bella Boka, Adriatic Blue, Huma Kotor Bay Hotel & Villas, Sea Stars boat tours Kotor, brodovi Alexandra, Ship travel Dado Kotor, 3DArch, Project Advisory Group. Među pomenutim učesnicima prisustvovali su predstavnici partnerske institucije - Instituta za transport iz Tirane, kao i predstavnici institucija i operatora iz oblasti pomorskog prevoza putnika iz Albanije – Generalni pomorski direktorat Albanije, AMTC, Euroferies Port.

U uvodnom dijelu sastanka prisutnima su prezentovane osnovne informacije o projektu PORTS 4.0, postignuti projektni rezultati i implementirane aktivnosti, očekivani ishodi B2B sastanka. Pored toga, predstavnici projektnog tima ispred Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore ukazali su na savremene trendove u oblasti pomorskog transporta i obalnog turizma. Prisutnima se predstavio i g. Darko Kovačević, ekspert u oblasti podvodne arheologije i ronilačkog turizma, koji je ukazao na mogućnosti promovisanja Crne Gore kao nove destinacije ronilačkog turizma u Evropi i šire, te potencijalne implikacije na pojedine grane pomorske privrede i druge vidove turizma.

Drugi dio programa odnosio se na tematsku diskusiju učesnika kroz 2 B2B sekcije:

Sekcija I – Potencijali razvoja ferry servisa u okviru programske oblasti;

Sekcija II – Mogućnosti razvoja održivih destinacija pomorskog i priobalnog turizma.

Uz podršku moderatora učesnici su u direktnim B2B sastancima razmjenjivali iskustava, razmatrali mogućnosti međusobnog povezivanja i poslovne saradnje, kao i konkretne poslovne ideje, razmjenjivali mišljenja i razgovarali u vezi sa tematikom sastanka. Kao direktni rezultat sastanaka učesnici su potpisali 7 međuinstitucionalnih B2B sporazuma, od kojih su čak 3 potpisana između kompanija iz Albanije i Crne Gore, kojima su iskazali interesovanje za buduću saradnju i obezbjeđivanje održivosti rezultata PORTS 4.0 projekta.  

U završnom dijelu radionice organizator događaja je iskoristio priliku zaključiti o postignutim rezultatima sastanka, te zahvaliti se učesnicima na saradnji, podršci i ukazanom povjerenju. Na zadovoljstvo svih moguće je očekivati da PORTS 4.0 klaster rezultira nekim budućim inicijativama o saradnji i širenju mreže učesnika koji će svojim zalaganjem doprinijeti uspostavljanju održivih tranzitnih i transportnih aktivnosti među programskim zemljama, te istraživačkih i razvojnih aktivnosti na temu održivih i zelenih tehnologija u oblasti plave industrije.

Broj posjeta : 170

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.