Isticanje važnosti zaštite i upravljanja morskom sredinom kroz prezentaciju i eksperimente za mlade




Isticanje važnosti zaštite i upravljanja morskom sredinom kroz prezentaciju i eksperimente za mlade

Manifestacija „Dani nauke 2023“ organizovana od strane Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Opštinom Kotor pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja imala je za cilj popularizaciju nauke i naučnog istraživanja, sa akcentom na sve veću involviranost mladih.

Tokom 29. i 30. septembra predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor i drugih naučno-obrazovnih institucija predstavili su interesantne aktivnosti usmjerene ka nauci i razvoju naučne misli. 

U prostorijama Kreativnog haba u Starom Gradu u Kotoru izlagači su predstavili veliki broj različitih eksperimenata, projekata, predavanja, radionica, igrica, kvizova i drugih sadržaja koji promovišu oglednu nauku i savremene tehnologije.

Ovo je bila sjajna prilika da se javnosti predstavi međunarodni Erasmus+ projekat “Razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom sredinom – MEP&M”.  Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor imali su čast predstaviti posjetiocima opremu i eksperimente usmjerene ka ideji sprečavanja zagađenja mora i priobalja, kao i mogućnosti praćenja parametara morske i životne sredine u svrhe identifikacije potencijalnih rizika od zagađenja.
Tokom dva dana manifestacije Kreativni hab je obišao veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola iz primorskih i drugih gradova Crne Gore, kao i veliki broj zainteresovanih građana i turista. Svi su uživali u prezentaciji opreme i eksperimentima uklanjanja zagađujućih materija iz mora.   

Na događaju su pored Pomorskog fakulteta Kotor učestvovali i Institut za biologiju mora, Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore, Gimnazija Kotor, Srednja likovna škola „Petar Lubarda“ (Cetinje), OŠ „Njegoš“ (Kotor), OŠ „Mirko Srzentić“ (Petrovac), Istorijski arhiv Kotor, Pomorski muzej Kotor, Savez elektronskih sportova CG, Uprava pomorski sigurnosti i upravljanja lukama, EXPEDITIO Centar  za održivi prostorni razvoj – Kotor, NVO Montenegro Robotics, NVO Divlji svijet Crne Gore, MAIA – Crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju i kompanije EPAM Montenegro i MoDrone. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.