Održan drugi koordinacioni sastanak za projekat Eureka




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Drugi po redu Koordinacioni sastanak za projekat EUREKA (Jadransko-jonski zajednički pristup za razvoj i harmonizaciju procedura i propisa u oblasti sigurnosti plovidbe) održan je 18. oktobra 2021. godine u Kopru (Slovenija). Domaćin sastanka bila je Slovenačka pomorska uprava (Ministarstvo infrastrukture), a sastanak je upriličen u hibridnoj formi kako bi se omogućilo učešće predstavnika svih partnerskih institucija.

 

Sastanku u Kopru prisustvovali su predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture iz Zagreba, koji su predsjedavali sastankom u svojstvu vodećeg partnera, zatim predstavnici Slovenačke pomorske uprave (Ministarstvo infrastrukture), Univerziteta Rijeka (Pomorski fakultet), Univerziteta Crne Gore (Pomorski fakultet Kotor) i Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u svojstvu pridruženog partnera. Predstavnici Obalne straže Italije (Ministarstvo infrastrukture i transporta), Grčke obalne straže (Ministarstvo pomorstva i ostrvskih politika) i Ministarstva infrastrukture i energetike iz Albanije sastanku su prisutvovali putem aplikacije Zoom.

 

U ime domaćina, drugi Koordinacioni sastanak projekta otvorio je kap. Jadran Klinec, direktor Slovenačke pomorske uprave, a u ime vodećeg partnera učesnike je pozdravio kap. Siniša Orlić, direktor Direktorata Uprave sigurnosti plovidbe Hrvatske. Nakon pozdravnih govora i usvajanja agende sastanka, vodeći partner predstavio je Izvještaj o progresu projekta kao dio radnog paketa Upravljanje projektom. U nastavku, predstavnici projektnih partnera održali su prezentacije na osnovu radnih paketa i pojedinih predviđenih aktivnosti.  

 

Kao rezultat sesije posvećene radnom paketu TI - Umrežavanje, razmatran je i dogovoren nacrt multilateralnog sporazuma, kao i formiranje pet radnih grupa na osnovu horizontalnih i tematskih smjernica radnih paketa i projektnih aktivnosti.

 

Italijanska obalna straža predstavila je radni paket T2 koji se odnosi na zajednički razvoj sistema praćenja i upravljanja pomorskim saobraćajem u smislu aktuelnog stanja i mogućnosti nadogradnje i usaglašavanja sistema ADRIREP.

 

U popodnevnoj sesiji, predstavljena je analiza programa obuka za VTS operatere, kao i dalje aktivnosti i koraci u implementaciji aktivnosti predviđenih radnim paketom T3. Ispred Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, mr Zorica Đurović predstavila je smjernice za programe VTS obuka i mogućnosti njihovog usaglašavanja, što će biti dio agende jedne od namjenskih radnih grupa.

 

U okviru radnog paketa T4 u vezi sa konceptom platforme pomorskog jedinstvenog prozora, predstavljene su smjernice za procjenu rizika, kao i analiza trenutnog stanja u zemljama Jadransko-jonskog regiona i svijeta.

U završnoj prezentaciji, predstavnica Pomorskog fakulteta Kotor predstavila je aktuelne komunikacione aktivnosti i dalje smjernice u vezi sa radnim paketom čijom realizacijom Fakultet koordinira. Sastanak je uspješno okončan konkretnim zaključcima u vezi sa svakim od radnih paketa i predlozima koji će se predstaviti na sastanku Upravljačkog odbora zakazanom za naredni dan, 19. oktobra 2021. godine. 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.