Uspješno realizovan Centralni događaj projekta EUREKA u organizaciji PFK






















Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore jedan je od 8 partnerskih institucija koje učestvuju u realizaciji projekta EUREKA programa ADRION. Program ADRION predstavlja transnacionalni program koji je posvećen investiranju u inovativne sisteme, održivi transport, kulturno i prirodno nasljeđe i  izgradju kapaciteta u cilju poboljšanja kvaliteta života oko 70 miliona stanovnika Jadranko-jonskog regiona. Projekat EUREKA konkretno ima za osnovni cilj unapređenje pomorske sigurnosti u Regionu, a Pomorski fakultet Kotor zadužen je za radni paket Komunikacija i za pojedine aktivnosti iz tehničkih radnih paketa, kao što je, na primjer, harmonizacija obuka za službe nadzora plovidbe, tzv. VTS službe. Ostale partnerske institucije na projektu su pomorske administracije iz Italije, Slovenije Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, a ispred visokoobrazovnih institucija Regiona, osim Pomorskog fakulteta Kotor, uključen je i Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

U okviru radnog paketa Komunikacija, u četvrtak, 13. oktobra 2022. godine, u Kotoru je, upravo u ogranizaciji Fakulteta, održan centralni događaj Projekta.  Događaju su prisustvovali predstavnici projektnih partnera, ali i predstavnici Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva obrazovanja, Rektorata Univerziteta Crne Gore, zatim velikog broja pomorskih institucija, kompanija, agencija i udruženja.

U ime domaćina, prisutne je najprije pozdravio predsjednik Opštine Kotor, gospodin Vladimir Jokić, rekavši, između ostalog, da je grad Kotor ponosan što u svom okrilju ima takav pomorski fakultet koji je prepoznat i van granica Crne Gore i zahvaljujući kojemu i grad Kotor ima prilike da ugosti predstavnike renomiranih institucija poput prisutnih.

Ispred Direktorata za pomorski saobraćaj, sigurnost plovidbe, zaštitu od zagađenja i pomorsku privredu u Ministarstvu kapitalnih investicija, učesnike je pozdravila generalna direktorica Maja Mijušković, koja je govorila o značaju zajedničkih aktivnosti na unapređenju pomorske sigurnosti i unapređenju ukupne pomorske privrede u Crnoj Gori, a i mnogo šire.

U ime vodećeg partnera na projektu EUREKA, prisutne je pozdravio kapetan Siniša Orlić, direktor Direktorata za pomorsku sigurnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. Kapetan Orlić govorio je o kompleksnosti i značaju projekta EUREKA za razvoj inovativnih sistema vezanih za sigurnost plovidbe od šireg značaja i koji će kao takav izvjesno voditi i ka daljoj unaprijeđenoj saradnji i novim projektima.

U ime domaćina, na kraju uvodnih obraćanja, prisutne je pozdravio i dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević. Između ostalog, dekan Ivošević zahvalio se svima koji se se odazvali pozivu i pokazali interesovanje za aktivnosti na kojima se intenzivno radi i sarađuje u okviru projekta EUREKA. Uz to, iskazao je i zahvalnost na tome što renomirane pomorske administracije i predstavnici pomorske privrede prepoznaju i uvažavaju pomorske visokoškolske institucije, naročito u ovom slučaju Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore i kolege sa srodnog fakulteta iz Rijeke.

U nastavku je gospodin Zdravko Seidel iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske predstavio sam projekat EUREKA programa ADRION, njegove ciljeve, dostignuća, značaj i dalje mogućnosti.

Nakon pauze, predstavljeni su konkretni tehnički paketi Projekta. Radni paket pod naslovom „Umrežavanje“ predstavila je Martina Kos ispred Slovenačke pomorske administracije, dok je radni paket „Zajednički razvoj i upravljanje sistemom praćenja pomorskog saobraćaja“ predstavio Toni Maričević ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i u ime Obalne straže Italije. Radni paket „Alati i metode obuka za operatere za praćenje pomorskog saobraćaja (eng. Vessel Traffic Monitoring, skr. VTM)“ predstavila je Mira Šorović ispred Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore. Na kraju ovog dijela, radni paket „Jadransko-jonski zajednički koncept „jednog prozora“ (eng. Single Window)“ predsatvio je Migel Mehlmauer iz Slovenačke pomorske administracije, a u ime Grčke obalne straže. Moderator događaja bila je docent dr Zorica Đurović, član projektnog tima Pomorskog fakulteta Kotor.

U popodnevnim satima, projektni partneri imali su prilike da razgovaraju o konkretnim aktivnostima na daljoj realizaciji projekta, a za sve goste, organizovana je i autentična turistička tura obilaska starog grada sa vodičem, u okviru koje su imali priliku da se upoznaju sa arhitekturom, tradiciojom i životom u starom gradu Kotoru.

Cjelodnevni događaj završen je prigodnom večerom i krstarenjem Bokokotorskim zalivom. Predstavnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama iz Bara su tom prilikom demonstrirali vježbu sa novonabavljenim savremenim skuterima za traganje i spašavanje.  

Osim predstavljanja samog projekta EUREKA ciljnim i interesnim grupama, događaj je bio odlična prilika za međusobno upoznavanje i povezivanje različitih institucija, kompanija, agencija i udruženja iz oblasti opšte i sigurnosti plovidbe, kao i visokoobrazovnih funkcija, primarno Pomorskog fakulteta Kotor.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.