U Rimu održan četvrti Koordinacioni sastanak projekta EUREKA




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Četvrti po redu Koordinacioni sastanak projekta EUREKA programa ADRION održan je u Rimu 30. novembra 2022. godine. Sastanak se održao u sjedištu italijanske Obalne straže koja je jedan od 8 partnera na projektu „Jadransko-jonski zajednički pristup za razvoj i harmonizaciju procedura i propisa u oblasti bezbjednosti plovidbe (EUREKA)”. Osim predstavnika Pomorskog fakulteta Kotor, sastanku su prisustvovali i hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture (u svojstvu vodećeg partnera), Slovenačka pomorska uprava, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama iz Bara, Pomorski fakultet iz Rijeke, Ministarstvo za komunikacije i saobraćaj Bosne i Hercegovine, kao i predstavnice Zajedničkog sekretarijata, gospođe Evangelia Karpodini i Andrea Igazi Epaher.  Sastanku su u onlajn formatu prisustvovali i predstavnici grčke Obalne straže i Ministarstva energetike i infrastrukture Albanije.

Nakon pozdravnih govora ispred Obalne straže Italije i vodećeg partnera na projektu, usvojena je agenda sastanka. Uslijedilo je predstavljane pojedinačnih radnih paketa, njihovog statusa i tekućih aktivnosti. Ispred Pomorskog fakulteta Kotor, doc. dr Zorica Đurović predstavila je radni paket Komunikacija, ali i konkretnu aktivnost iz tehničkog radnog paketa posvećenog harmonizaciji obuka VTS operatera. U okviru ovog radnog paketa, Pomorski fakultet Kotor zadužen je nabavku i koordinisanje izrade predloga harmonizovanih programa obuka za VTS operatere u Jadransko-jonskom regionu. Ova aktivnost je u završnoj fazi i biće isporučena do kraja tekuće godine.

Nakon radnih paketa, predstavljeni su i razmatrani pojedinačni zahtjevi partnerskih institucija u vezi sa predstojećim izmjenama projektnog budžeta. Konačan zajednički zahtjev za izmjene treba da bude predat Zajedničkom sekretariju na razmatranje i odobrenje do 6. decembra 2022 godine.

Nakon diskusije, pripremljeni su zaključci sastanka za predstojeći sastanak Koordinacionog odbora Projekta EUREKA 1212 koji je održan narednog dana, 1. decembra 2022. godine takođe u prostorijama Obalne straže Italije. U okviru ovog sastanka, predstavljeni su i usvojeni zaključci sa Koordinacionog sastanka, a zatim se dalje raspravljalo u vezi sa predlogom izmjena budžeta projekta, uzimajući u obzir i mogućnosti njegovog produžetka. Zajednički se radilo i na izmjenama i usaglašavanju najnovije verzije Aplikacione forme, uz nadu da će ažurirane varijante biti odobrene u najkraćem roku, kako bi se što prije nastavilo sa planiranim aktivnostima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.