Pomorski fakultet Kotor učesnik seminara u organizaciji Italijanske obalne straže




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Obalna straža Italije, Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama iz Bara partneri su na projektu “Jadransko-jonski zajednički pristup za razvoj i harmonizaciju procedura i propisa u oblasti bezbjednosti plovidbe” (eng. Adriatic-Ionian joint approach for development and harmonization of procedures and regulations in the field of navigation safety), akronima EUREKA. Ostale partnerske institucije ovog projekta, koji se realizuje u okviru programa ADRION, su i Slovenačka pomorska uprava, Ministarstvo mora, prometa infrastrukture Republike Hrvatske, Pomorski fakultet iz Rijeke, Ministarstvo instrastrukture i energetike iz Albanije, Grčka obalna straža i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

U okviru radnog paketa posvećenog obukama za službu nadzora pomorskog saobraćaja (eng. Vessel Traffic Services, skr. VTS), Pomorski fakultet Kotor bio je zadužen za izradu harmonizovanog programa obuka za VTS operatere za područje Jadransko-jonskog regiona. S tim u vezi, predstavnica Fakulteta, doc. dr Zorica Đurović, bila je pozvana da programe i dokument nastao u okviru ove projektne aktivnosti predstavi na seminaru i u okviru studijske posjete Centru za informacioni sistem i praćenje pomorskog saobraćaja Obalne straže u Mesini (Italija) 11. i 12. maja.

Osim predstavnice Pomorskog fakulteta, pozvani govornici bili su i predstavnici Italijanske obalne straže i njihovog centra za VTS, zatim Međunarodnog udruženje institucija za svetionike i druga plovidbena pomagala (IALA), Cetra za obuku u okviru Pomorske službe spašavanja iz Hovelanosa (Španija), Univerziteta u Mesini, Švedske Agencije za saobraćaj, Koreanskog instituta pomorskih i ribarskih tehnologija i Centra za pomorski nadzor Korsoer (Danska). Učesnici održanog seminara i studijske posjete bili su i predstavnici ostalih projektnih partnera, uključujući i predstavnike VTS centra iz Bara. Okupljanje renomiranih i iskusnih stručnjaka iz oblasti obuka za VTS operatere bilo je sjajna prilika da se čuju različita iskustva i praktični savjeti u vezi sa organizacijom i realizacijom ove specifične i važne vrste obuka, naročito s obzirom da u Crnoj Gori još uvijek nemamo tu vrstu obuka, prevashodno zbog nedostatka neophodne i zahtjevne zakonske i infrastrukturne podrške.

Takođe, s obzirom na sjajne rezultate, ostvarene kontakte i povezivanje koji su ostvareni u okviru projekta EUREKA, naročito imajući u vidu Memorandum o saradnji potpisan na nivou svih državnih administracija Jadransko-jonskog regiona, učesnici su izrazili nadu da će se ostvarena saradnja i dalje razvijati. Zaključci u tom pravcu prevashodno su se odnosili na potrebu za većom harmonizacijom procedura, obuka i prakse u oblasti VTS komunikacije, sa ciljem postizanja lakšeg odvijanja komunikacije i regulisanja pomorskog saobraćaj, te ukupnog unapređenja sigurnosti plovidbe našim morima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.