EUREKA projekat programa ADRION nagrađen na konferenciji MECO’2023




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

EUREKA projekat programa ADRION nagrađen je kao najbolji projekat predstavljen na ovogodišnjoj dvanestoj Mediteranskoj konferencija o integrisanim računarskim resursima (Mediterranean Conference on Embedded Computing Resources - MECO ’2023), održanoj u Budvi od 6. do 10 juna. U pitanju je Međunarodni naučni forum koji za cilj ima predstavljanje i razmatranje vodećih dostignuća iz oblasti modeliranja, analiza, dizajna, validacije i primjene integrisanih računarskih sistema.

Konferencija je predstavljala izvrsnu priliku za predstavljanje dostignuća projekta EUREKA programa ADRION, koji je posvećen zajedničkom razvoju i harmonizaciji procedura i propisa u oblasti sigurnosti plovidbe za područje Jadransko-jonskog regiona, na kojemu je Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore jedna od partnerskih institucija.

U okviru konferencije, dr Nedžad Kapidani iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja Lukama, takođe u svojstvu partnerske organizacije projekta EUREKA, predstavio je rad pod naslovom “Towards the Introduction of the Sea Traffic Management System in the Adriatic Sea”. Dr Kapidani je je predstavio Sistem upravljanja pomorskim saobraćajm i koncept digitalizacije u pomorskom sektoru u cilju sigurnijeg, ekološki održivijeg i efikasnijeg pomorskog transporta. Rad je nastao kao rezultat regionalne saradnje projektnih partnera u okviru radnog paketa Komunikacija čiji je koordinator Pomorski fakultet Kotor, a jedan od koautora je doc. dr Zorica Đurović ispred projektnog tima Fakulteta.

Osim predstavljanja zajedničkog rada, Mira Šorović, takođe iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama predstavila je i sam projekat EUREKA, njegove glavne ciljeve i dostignuća. Pri tom je posebno bilo govora o modernizovanom sistemu za izvještavanje sa brodova za područje Jadranskog mora (ADRIREP), zatim sistema za upravljanje pomorskim saobraćaj i harmonizovanja programa obuka za VTS operatere na nivou Jadransko-jonskog regiona. Na osnovu odluke Odbora za nagrađivanje ovogodišnje konferencije MECO , predstavnicima Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama uručeno je priznanje za najbolji projekat predstavljen u okviru ovogodišnje Konferencije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.