Radionica za bibliotekare „Multimedije u bibliotekama“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Bibliotekarke Pomorske biblioteke Kotor Nataša Gobović i Ana Kerndl, prisustvovale su radionici koju su organizovali za bibliotekare, JU Kulturni centar „Nikola Đurković” Kotor i Gradska biblioteka i čitaonica Kotor. Radionica pod nazivom “Multimedije u bibliotekama”, održala se u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra.

Radionicu je vodila bibliotekarska savjetnica Mirjana Nešić - bibliotekarka na Beogradskoj politehnici (dio Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd).

,,Svjesni smo važnosti digitalnih tehnologija i ne postoji sfera života u kojoj nisu zastupljene. Kada su se pojavile elektronske knjige i video igrice bibliotekari su se zabrinuli da će se biblioteke zatvoriti i da će se pretvoriti u muzeje knjiga. Međutim, iako je elektronska knjiga u jednom trenutku dobila zamajac, ipak nije preuzela primat. Tako je elektronska knjiga doživjela ekspanziju, ali ipak - više u naučno-stručnom radu jer se lakše pretražuje i dijeli. Kada govorimo o čitanju uopšte, statistički podaci pokazuju da ljudi manje čitaju 'fizičke knjige', ali se isto tako dosta generalno više čita. Suština čitanja se promijenila, u smislu da više nije linearna, već da imamo takozvana hipertekstualna čitanja”- navodi Nešić.

Radionici su  prisustvovali bibliotekari gradskih biblioteka iz Herceg Novog, Tivta i Kotora, kao i bibliotekari iz Biblioteke Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, Pomorske biblioteke i Biblioteke Muzeja grada Perasta.

Tokom radionica bibliotekari su se upoznali sa najčešćim formatima i programima za multimedije, kao i sa načinom funkcionisanja digitalnih alata, servisa, platformi i aplikacija (u slobodnom pristupu) koji mogu na razne načine biti korišćeni u biblioteci.

Multimedije u bibliotekama - video zapis

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.