Svjetski dan knjige i autorskih prava na Pomorskom fakultetu Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Danas je na Pomorskom fakultetu Kotor obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava. Skup je inicirala i ujedno vodila prodekanica za razvoj i inovacije prof. dr Tatijana Dlabač. Predavanje je otvorio dekan prof.dr Špiro Ivošević ukazavši da je Pomorski fakultet Kotor posljednjih godina intezivirao proces naučno istraživačkog rada što je evidentno kroz osnivanje časopisa Pomorskog fakulteta Kotor pod nazivom Journal of Maritime Sciences, te već sad treće po redu naučne konferencije u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor: Kotor International Maritime Conference.

Ovom prilikom prisutnima se obratio prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore,  prof. dr Veselin Mićanović koji je ukazao na važnost knjige od samih početaka pismenosti, njene uloge u procesu socijalnog sazrijevanja i saznanja. Prorektor je akcentirao važnost poštovanja akademskog integriteta i transparentnosti što je i dio Strategije razvoja Univerziteta Crne Gore. Od samog početka studiranja, studenti treba da budu upoznati sa načinima dobrog pisanja, adekvatnim navođenjem literature u cilju izrade kvalitetnog seminarskog, završnog te master rada.

Dekanica Filozofskog fakulteta, prof. Tatjana Novović je posebno pozdravila temu skupa i pohvalila povezivanje i umreživanje fakulteta Univerziteta Crne Gore u cilju postizanja zajedničkih naučnih i pedagoških ciljeva i projekata koji su od interesa za istraživače i studente. Dekanica je ovom prilikom ukazala na važnost kritičkog i samokritičkog rasuđivanja, kao i važnosti kvaliteta izdavačke djelatnosti. Akademska zajednica mora da prepozna kvalitet publikacija bez obzira da li su one u štampanom ili digitalnom formatu.  O bibliotečkom fondu i značaju Pomorske biblioteke za istraživanje i obrazovanje govorila je bibliotekarka Nataša Gobović naglasivši da se pored tradicionalnih pomorskih knjiga, bibliotečki resursi obogaćuju i zahvaljujući elektronskom COBISS katalogu.  Bibliotekarke Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, Dijana Đurašković i Gradske biblioteke i čitaonice Jelena Vukasović, su govorile na temu starih i rijetkih knjiga iz zbirke Pomorskog muzeja Crne Gore, Gradske biblioteke i čitaonice Kotor. Vrijedno je napomenuti da su u pitanju knjige koje datiraju čak od XVII, XVIII   i prve polovine XIX vijeka. Ove publikacije, posebno stručna literatura, putopisi, brodski dnevnici,  neprocjenjive su za očuvanje pomorske baštine jer svjedoče o viševjekovnoj pomorskoj tradiciji Boke Kotorske koja je prepoznata kao kolijevka pomorstva. Završnu riječ na današnjem skupu imala je prodekanica za nastavu Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Milena Dževerdanović Pejović koja je poručila da su svi učesnici predavanja imali zajedničku poruku, a to je je da treba njegovati lijepu riječ i pisanje te  ljepotu akademske kulture, posebno u jedinstvenoj akademskoj zajednici kao što je pomorska.

Medijske objave:

https://radiokotor.info/clanak/drustvo/na-pomorskom-fakultetu-obilje%C5%BDen-svjetski-dan-knjige-i-autorskih-prava/2 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.