Realizovan II dio edukacija u okviru Nautica CBC projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Nautica CBC projektnog tima Pomorskog fakulteta Kotor, 29.11.2022. godine u hotelu Cattaro uspješno je realizovan II dio edukacija pod nazivom Education/ training and exchange of best practice on quality assurance in nautical tourism. Ovog puta edukacije su bile namijenjene za predstavnike malih i srednjih preduzeća i nevladinih organizacija iz Hrvatske i Crne Gore, a koji su direktno ili indirektno uključeni u nautičko/turističku ponudu programskog područja.  Učesnici iz Crne Gore prisustvovali su uživo, a učesnici iz Hrvatske učestvovali su online putem Zoom platforme. Ukupno 39 učesnika (21 iz Hrvatske i 18 iz Crne Gore) pohađalo je pomenutu edukaciju u okviru dva modula: 1. Sigurnost i bezbjednost i 2. Marketing i menadžment destinacije pohađalo. Ciljnu grupu mala i srednja preduzeća činili su predstavnici marina, luka, pomorskih agencija, jahting servisa, brodarski kompanija, itd. Što se tiče nevladinih organizacija, polaznici su bili iz oblasti pomorstva, ekologije i turizma.

U okviru modula Sigurnost i bezbjednost, prof. dr Špiro Ivošević polaznike je upoznao sa međunarodnim i nacionalnim regulativama iz oblasti sigurnosti i bezbjednosti luka i marina, istaknuvši pomorske nesreće koje su pokrenule donošenje brojnih značajnih konvencija u ovoj oblasti. Gostujući predavač sa Pomorskog fakulteta u Splitu, profesor Bošnjak kroz interesantne studije slučaja, učesnicima je objasnio kako se analizira nivo sigurnosti na nivou luke i marine, procjenjuje bezbjednost i definišu planovi bezbjednosti luka. Poseban akcenat je stavljen na aktuelnu temu sajber bezbjednosti u pomorstvu i na podizanje svijesti u tom pogledu. Polaznicima je objašnjeno kako da prepoznaju sajber rizike, te koje mjere je potrebno preduzeti da se smanji rizik i pravilno reaguje u slučaju sajber napada.

Koordinatorka modula Marketing i menadžment destinacije, doc. dr Senka Šekularac Ivošević polaznicima je prezentovala najnovije trendove u nautičkom turizmu, kao i modele upravljanja nautičkim destinacijama. Polaznici edukacije imali su priliku da nauče kako da povežu teorijski i praktični okvir primjene tehnika i strategija za efektivni marketing i menadžment nautičkih destinacija. Takođe, učesnicima je objašnjeno kroz primjere kako se izrađuju marketinški planovi koji jačaju prepoznavanje brenda destinacije, te kako se dizajnira kvalitetna ponuda nautičke destinacije radi privlačenja nautičkih turista, investitora i stručnih profesionalaca. Kako ova edukacija ima za cilj uključivanje stručnjaka iz prakse, polaznici su imali priliku da isprate predavanje dr Zorana Kovačevića koje je bilo fokusirano na aktuelne trendove i specifičnosti poslovanja marina, sa posebnim osvrtom na digitalno predstavljanje turističkih luka i destinacija u cilju uspješnog pozicioniranja na tržištu. Diskutovani su rezultati istraživanja o glavnim komponentama nautičke destinacije i stepenu zadovoljstva nautičkih turista koji posjećuju Crnu Goru.

Polaznici edukacija pokazali su zainteresovanost za tematske cjeline aktivno učestvujući u diskusijama što je doprinijelo produktivnosti i kvalitetu organizovanog događaja. Ovo je bila idealna prilika da se razmjene najbolje prakse malih i srednjih preduzeća i nevladinih organizacija koje djeluju u ciljnom sektoru.

Edukacija je sprovedena u skladu sa standardima Sistema upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015 na Pomorskom fakultetu Kotor, koji je odobren od strane Hrvatskog brodskog registra. Shodno tome, sproveden je postupak provjere stečenih vještina i znanja. Na ovaj način, rezultati obuke su pozitivno ocijenjeni, a polaznicima koji su učestvovali u ovoj projektnoj aktivnosti uručeni su sertifikati Pomorskog fakulteta  Kotor.

Podsjećamo da je I dio pomenutih edukacija realizovan u aprilu 2022. godine za 30 studenata iz Crne Gore i Hrvatske, pa se zaključuje da je uspješno kompletirana projektna aktivnost vezana je edukacije u području osiguranja kvaliteta u nautičkom turizmu.

Galerija



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.