Pomorski fakultet Kotor učestvovaće u realizaciji HORIZON-CSA projekta BCThubs




Pomorski fakultet Kotor učestvovaće u realizaciji HORIZON-CSA projekta BCThubs

U okviru programa Horizon Europe Framework Programme (HORIZON), poziva HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS-04 i akcije HORIZON-CSA, odobren je za finansiranje projekat pod nazivom “Blue Culture Technology Excellence Hubs in EU Widening Member States – BCThubs” koji će trajati četiri godine. Pridruženi partner na projektu je Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore.

Projekat BCThubs teži da izgradi razvojne i istraživačke kapacitete u sektoru plave ekonomije zemalja budućim članicama EU, fokusirajući se na tehnologije plave kulture (BCT) koje podržavaju naučna istraživanja podvodnog (UW), kulturnog nasljeđa (CH) i valorizaciju turizma. Ovaj projekat ima za cilj da izgradi BCT Excellence Hubs koji će biti podržan raznim inovativnim rješenjima i proizvodima koji se odnose na održivu zaštitu, restauraciju, valorizaciju, upravljanje, dostupnost i promociju UWCH. Iako će BCT Exellence Hubs imati regionalni karakter, oni će biti međusobno povezani i orijentisani ka nacionalnim i međunarodnim sinergijama, podržavajući prekograničnu saradnju sa zajedničkim strateškim ciljevima. Svaki centar izvrsnosti će okupiti sve regionalne/nacionalne aktere u lancu plave kulture i plavog rasta.

Radni tim sa Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore će sticati nova znanja i iskustava koji će biti afirmisani tokom projektnih aktivnosti. Cilj je da Laboratorija za arheologiju pomorstva Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo fakulteta pruži doprinos razvoju i obezbjeđivanju inovativnih rješenja Blue Culture tehnologija (daljinska detekcija optičkim i akustičnim sonarima, VR/AR tech) koje su podrška u podvodnim istraživačkim poduhvatima. Laboratorija će doprinijeti u aktivnostima uspostavljanja hub-ova u vezi sa: razvojem navedenih tehnologija, definisanja njihovih potreba i ocjenom funkcionisanja, uspostavljanjem lanaca vrijednosti; učešćem u informativnim kampanjama i radionicama; formulisanjem prekogranične saradnje u kontekstu R&I strategije za hub-ove i razvoj akcionog plana. 

Nakon WRECKS4ALL projekta kojim rukovodi fakultet, BCThubs projekat će nastaviti sa realizacijom istraživačkih i praktičnih aktivnosti na temi zaštite podvodne kulturne baštine Crne Gore. Ukupni budžet projekta je oko 5 miliona eura.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.