Kurs 3D fotogrametrije za studente Prirodno-matematičkog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tim predavača Prirodno-matematičkog fakulteta i Laboratorije za arheologiju pomorstva organizovao je kurs 3D fotogrametrije za studente treće godine, kao i studente prve i druge godine master studija sa programa Racunarske nauke, Matematika i računarske nauke i Računarstvo i informacione tehnologije. Cilj kursa je sticanje znanja iz različitih tehnika 3D vizuelizacije, ovladavanje vještinama 3D fotogrametrije, primjene ove metodologije u različitim naučnim disciplinama i industrijama i njene vrijednosti na tržištu rada.

Kurs obuhvata teme razvoja fotogrametrije, principe prikupljanja podataka, podešavanje i upotrebu fotoaparata za prikupljanje podataka, obrada podataka u software-u za fotogrametriju i produkciju 3D modela, opseg upotrebe 3D modela i primenjivosti fotogrametrijske metode u različitim naučnim disciplinama i industrijama.

Pored teorijskog dijela, studenti su usvojeno znanje primjenili kroz praktične vežbe procesuiranja podataka i proizvodnje 3D modela. Demonstriran je princip integracije 3D modela u kompjuterskoj aplikaciji za "obogaćenu realnost" (Augmented reality) u Python programskom okruženju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.