Otvorena manifestacija Podvodni kulturni predjeli Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Multimedijalna manifestacija Podvodni kulturni predjeli Crne Gore otvorena je večeras, predstavljanjem izložbe na Trgu Bokeljske mornarice.

Riječ je o manifestaciji koja je dio multidisciplinarnog i multidimenzionalnog projekta Laboratorije za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore, a koja se organizuje u partnerstvu sa Pomorskim muzejom Crne Gore u Kotoru.

Prisutne je najprije pozdravila direktorica JU Pomorski muzej Crne Gore, Maja Uskoković.

 ,,Izložba koju otvaramo kao i ronjenje u virtuelnoj realnosti, samo su dio ove multidisciplinarne manifestacije. Paneli i radionice koje slijede ovih dana, biće povod da se razgovara o mnogim otvorenim temama i problemima. Ovom manifestacijom smo pokazali spremnost Pomorskog muzeja, da otvori vrata svim institucijama sistema u Crnoj Gori, kako smo to radili i svih ovih godina. Želim da najavim da će ove godine naš Muzej imati bogatu programsku djelatnost, u kojoj dominira more i pomorstvo i gdje nas očekuju mnogobrojna lijepa iznenađenja”, kazala je Uskoković.

U ime Laboratorije za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor, obratio se podvodni arheolog Darko Kovačević.

,,Ovaj projekat je kapitalizacija određenih tehničkih i stručnih kapaciteta koje smo razvili na Pomorskom fakultetu, kroz implementaciju evropskog projekta WRECKS4ALL. Primjenom novih digitalnih tehnologija uspjeli smo da približimo podvodnu kulturnu baštinu, koja je skrivena ispod morskih talasa, onima koji ne rone. Tako da svi uz pomoć te tehnologije, danas mogu da vide potonule brodove i čuju interesantne istorijske priče i kulturne poruke koje one prenose. Podvodna kulturna baština je sama po sebi veoma kosmopolitska, to su brodovi koji pripadaju različitim narodima. To je jedno zaista nemjerljivo bogatstvo Crne Gore, koje se nalazi skriveno na morskom dnu, koje je do sada bilo dostupno samo roniocima, a zahvaljujući saradnji akademskog sa muzejskim sektorom, danas je dostupno svima.

Manifestaciju je otvorio  Balša Perović iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

,,Geografski-maritimni istorijsko-arheološki činioci, ukazuju da crnogorsko primorje krije mnoštvo ostataka i spomeničkih vrijednost, od izuzetnog značaja za podvodna arheološka istraživanja. Pregled podvodnih nalazišta našeg podmorja ukazuje da se nalazimo na samom početku njihovog istraživanja. U nedopustivom smo nedostatku za svijetom, u kome se već pedesetak godina ova izuzetno atraktivna grana arheološke nauke, intenzivno razvija primjenjujući najsavremenija tehnička dostignuća za svoje potrebe. Brojni pomorski muzeji i specijalizovani muzeji podvodne arheologije, u kojima su izloženi očuvani ostaci i replike antičkih brodova, kao i nalazi sa podvodnih lokaliteta, pokazuju koliko je veliko turističko interesovanje za ovu izložbu. Valorizovanjem potopljenih tragova pomorstva kao podvodnog kulturnog nasljeđa Jadrana, te korišćenje istih u svrhe razvoja lokalnog turizma kroz inovativne strategije njihovog planiranja, održavanja i promovisanja, pružila bi se jedinstvena prilika formiranja posebne grane održivog turizma, u ovom slučaju ronilačkog i edukativnog”- istakao je Perović.

Nakon otvaranja izložbe, prisutni su imali priliku da kroz VR naočare pogledaju olupina koje se nalaze u Jadranskom moru.

Otvaranju manifestacije Podvodni kulturni predjeli Crne Gore, između ostalih, prisustvovao je potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević.

Tekst i foto: Tamara Vuković 

Tekst i fotografije preuzete sa: https://radiokotor.info/clanak/drustvo/otvorena-manifestacija-podvodni-kulturni-predjeli-crne-gore/2 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.