Na Univerzitetu Akdeniz u Turskoj održano predavanje - studija slučaja WRECKS4ALL




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Univerzitetu Akdeniz, Antalija, Turska u okviru ERASMUS projekta razmjene KA107, Darko Kovačević je održao predavanje na temu „Upotreba imerzivnih tehnologija za razvoj pomorske arheologije u Crnoj Gori, studija slučaja WRECKS4ALL. Predavanje je održano u Odjeljenju za podvodnu kulturnu baštinu Mediterana i Institutu za istraživanje mediteranskih civilizacija.

Predstavljeni su uspjesi koje je postigao projekt WRECKS4ALL, prezentovane su imerzivne VR i AR tehnologije koje se primjenjuju u Laboratoriji za arheologiju pomorstva, WRECKS4ALL VR izložbeni prostor, kao i razvijeni tehnički kapaciteti Centra za istraživanje, inovacije i poduzetništvo i Laboratorije za pomorsku arheologiju.

Predstavljen je rad Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo i Laboratorije za pomorsku arheologiju, takođe u okviru manifestacije 22 Međunarodni dani podmorja u Kemeru. Na sastanku nacionalnog komiteta CMAS (Svjetska konfederacija podvodnih aktivnosti) Turske održana je prezentacija olupine iz 16. vijeka kod rta Kabala, čiji tovar Iznik keramike svjedoči o trgovačkim aktivnostima sa Osmanskim carstvom.

Posjeta Univerzitetu Akdeniz iskorištena je za sticanje uvida u iskustva, kapacitete i razvoj podvodne arheologije u Antaliji i Turskoj, kao i za razmjenu iskustava u razvoju i izgradnji istraživačkih jedinica i obrazovnih programa na Univerzitetu Akdeniz i Univerzitetu Crne Gore. Zahvaljujemo se prof. dr. Hakan Onizu o vanserijskom gostoprimstvu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.