Učešće na konferenciji IT 2024 - Promocija projekta DeMS-GBB




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor, ujedno i članovi projektnog tima DeMS-GBB, učestvovali su na 28. međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji Informacione tehnologije - IT 2024, koja se održala od 21. do 24. februara 2024. godine na Žabljaku. Organizatori ove značajne konferencije iz oblasti informacionih i komunikacionihi su: Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, Fakultet za informacione sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica, Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Institut inženjera elektrotehnike i IT društvo Crne Gore.

U Okviru Konferencije IT 2024, predstavnici Pomorksog fakulteta Kotor predstavili su dva istraživačka rada nastala u okviru nacionalnog naučno-istraživačkog projekta Dekarbonizacijom u pomorskom sektoru do zelenog Bokokotorskog zaliva - DeMS-GBB.

Predstavljeni rad pod naslovom Utilizing Digital Twins for the Decarbonization of the Maritime Traffic in Boka Bay, čiji su autori Nemanja Pudar, Ivana Čavor, Ilija Knežević, Zorica Đurović i Tatijana Dlabač, prikazuje mogućnost primjene digitalnih blizanaca u pomorskoj industriji i značaj sistematskog usklađivanje digitalizacijskih procesa. Ove tehnologije omogućuju integraciju i prenos vrijednih podataka za vlasnike brodova, proizvođače opreme, pomorske univerzitete i fakultete i druge institucije. Na konkretnom primjeru turističkog broda „Katica“, predstavljen je način na koji integracija digitalnih blizanaca omogućuje precizno praćenje performansi plovila i njegove potrošnje goriva, što značajno doprinosi efikasnosti i održivosti pomorskih operacija.

Drugi predstavljeni rad pod nazivom Proposal for Standardization Based on Digital Twins in the Maritime Sector, autora Maje Krčum, Jelene Žanić Mikuličić, Vere Kapetanović i Jelene Nikčević, ističe razlike u konceptu digitalnih blizanaca u različitim domenima, ali istovremeno naglašava i postojanje opšteg okvira za arhitekturu digitalnih blizanaca. Ovaj okvir omogućuje povezivanje realnog i virtuelnog svijeta i integraciju različitih elemenata, kao što su senzori, obrada podataka mašinskog učenja ili vještačke inteligencije i komunikacioni elementi. Akcenat je stavljen na značaj standardizacije u pomorskom sektoru kako bi se osigurala efikasna implementacija digitalnih blizanaca i olakšalo stalno praćenje i vizualizacija podataka.

Konferencija IT 2024 predstavlja važan korak u promociji i daljem razvoju projekta DeMS-GBB, koji za cilj ima unapređenje održivosti pomorskog sektora u Bokokotorskom zalivu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.