Zajednički master program u oblasti pomorske robotike u plavoj ekonomiji kroz ADRION program




Zajednički master program u oblasti pomorske robotike u plavoj ekonomiji kroz ADRION program

Zajednički master program u oblasti pomorske robotike u plavoj ekonomiji, očekivani je ishod istoimenog međunarodnog projekta MARBLE - Joint Master on Maritime Robotics in Blue Economy), čija je implementacija počela početkom godine. Univerzitet Crne Gore (UCG) je nosilac ovog međunarodnog projekta u Crnoj Gori, pored mreže partnera iz Italije, Grčke, Bosne i Hercegovine  i Hrvatske

Članovi tima Univerziteta Crne Gore, na čijem je čelu prof. dr Igor Radusinović, su sa Elektrotehničkog i Pomorskog fakulteta UCG.

„Projekat treba da omogući  podizanje kompetencija i vještina u primjeni pomorske robotike u području plave ekonomije kroz pripremu inovativnog zajedničkog master programa "MARBLE - Pomorska robotika u plavoj ekonomiji" i implementaciju zajedničke obuke organizovane od strane mreže partnera koju čine univerziteti, istraživačke organizacije, poslovni klaster i digitalni inovacioni centar“, objasnio je profesor Radusinović.

MARBLE projekat umrežava četiri univerziteta i jednu istraživačku organizaciju sa ekspertizom u oblastima plave ekonomije i robotike i iskustvom u razvoju zajedničkih master programa, kao i poslovni klaster i digitalni inovacioni hub koji djeluju kao veza sa industrijom iz sektora plave ekonomije.

„Značajna podrška industrije vezane za plavu ekonomiju izražena je kroz dvadeset devet pisama podrške dobijenih od kompanija i istraživačkih organizacija koje su zainteresovane da doprinesu studentima Zajedničkog master programa MARBLE, i to u obliku obezbjeđivanja programa mobilnosti, pružanja mentorstava u izradi master teza i izvođenju predavanja vezanih za njihovo područje ekspertize“, pojasnio je profesor Radusinović.

Za studente univerziteta koji su partneri na projektu biće organizovani trening i hackaton na kojima će sticati teorijska i praktična znanja, odnosno rješavati konkretne probleme iz oblasti primjene pomorske robotike

Partneri ovog projekta iz Hrvatske su Sveučilište u Zagrebu i Digitalni inovacioni hub Agrifood,  potom iz Italije - Univerzitet u Trstu, mareFVG klaster i Nacionalni istitut za okeanografiju i primijenjenu geofiziku, Grčke - Nacionalni tehnički univerzitet u Atini, BiH - Univerzitet u Sarajevu i UCG iz Crne Gore.

Projekat MARBLE će biti finansiran sredstvima granta dobijenog na petom konkursu INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programa 2014-2020. Budžet projekta je 1.099.425€. Budžet Univerziteta Crne Gore je 138.094€, od čega se iznos od 117.380€ finansira sredstvima Evropske unije iz IPA fondova. Projekat je počeo u januaru 2023. godine i traje devet mjeseci.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.