Realizovana prva razmjena u okviru CEEPUS programa na Pomorskom fakultetu Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pomorskom fakultetu Kotor u periodu od 01.04.-16.04.2023. godine boravio je Ing. Jan Vančura, docent sa Instituta za automobilsko inženjerstvo u okviru Tehnološkog univerziteta u Brnu (Češka Republika). Ova razmjena realizovana je posredstvom CEEPUS programa pod naslovom “Research and Development of New Technologies for Innovative Services in Sustainable Logistics 4.0”.

Kolega Vančura je dočekan od strane dekana, prof. dr Špira Ivoševića, prodekanice za nastavu, prof. dr Milene Dževerdanović-Pejović, koordinatorke za međunarodnu saradnju, prof. dr Senke Šekularac-Ivošević i saradnika u nastavi, dr Seada Cvrka. Tom prilikom gostujući profesor upoznat je sa istorijom Fakulteta, studijskim programima, projektnim aktivnostima, infrastrukturnim kapacitetima, ali i o turističkim i kulturnim atraktivnostima grada Kotora i Crne Gore. Gostujući predavač upoznat je sa radom i projektima u okviru Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor. Službe Sekretarijata i Računovodstva Fakulteta obezbijedile su pravovremenu administrativnu podršku pri realizaciji navedene razmjene.

Tokom boravka organizovana su predavanja za studente studijskog programa Brodomašinstvo u okviru predmeta Brodski motori II, a u saradnji sa kolegom dr Seadom Cvrkom. Kolega Jan Vančura upoznao je studente sa osnovnim informacija o matičnom Univerzitetu i profesionalnim referencama. Nakon toga uslijedila su predavanja vezana za mehatronički sistem vozila sa osvrtom na dinamiku, aerodinamiku i udobnost automobila. Posebno interesantna predavanja su posvećena pokaznim slučajevima i rezultatima realizovanih testiranja vozila. Takođe, pored teorijskih predavanja organizovana je i praktična nastava na poligonu za studente sa master programa Pomorske nauke, gdje su demonstrirana pomenuta testiranja automobila. Studenti su iskazali interesovanje za ovu tematiku aktivno učestvujući tokom predavanja i vježbi.

Prva realizovana razmjena na Pomorskom fakultetu Kotor u okviru ovog CEEPUS programa promovisana je i u okviru "Emisije za pomorce" Radija Crne Gore, koju uređuje i vodi gospodin Milorad Filipović.

Očekuje se nastavak razmjena u okviru ovog i drugih CEEPUS programa, te da će Pomorski fakultet Kotor i na ovaj način razvijati strategiju internacionalizacije.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.