Posjeta Katedri za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prodekanica za razvoj i inovacije Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Tatijana Dlabač posjetila je Katedru za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu, u srijedu 1. juna. Katedra za brodogradnju je jedna od 25 katedri Mašinskog fakulteta  u Beogradu koji je predstavlja jednu od najstarijih visokoškolskih ustanova u Srbiji.

Katedra za brodogradnju Mašinskog fakulteta je osnovana 1948. godine.  Ova katedra omogućava školovanje studenata na master programu, a koji su po završetku studija osposobljeni da se bave projektovanjem i izradom svih vrsta brodova od osmišljavanja (projektovanja) do finalnog proizvoda - broda. Pored studenata koji su završili osnovne studije u obimu 180 ECTS bodova na matičnom Mašinskom fakultetu, na master studijskom program Brodogradnja studiraju i studenti koji su završili osnovne studije (BSc) u obimu od 180 ECTS na nekom od srodnih fakulteta, odnosno obrazovnih profila. Katedra za brodogradnju se ponosi činjenicom da gotovo ne postoji svršeni student brodogradnje koji danas ne radi u svojoj struci. Šta više, veliki broj sadašnjih studenata radi u struci, jer su potrebe tržišta velike za ovom vrstom inženjera.

Prilikom posjete Mašinskom fakultetu, članovi Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu su prof. Dlabač prikazali resurse kojim raspolaže Fakultet i veliku istorijsku kolekciju projekata brodova i njihovih gotovih modela koji projektovani i napravljeni za inostrane klijente. Brodove su projektovali i pravili inženjeri školovani na Katedri za brodogradnju, a brodogradilište “Tito” iz Beograda najčešće je bilo angažovano za izgradnju. Interesantno je da je jedan od najvećih programa u tadašnjoj Jugoslaviji (Irački program) uključivao kompletno projektovanje i izgradnju 98 barži suvi teret za Irak. Projekat je bio toliko veliki da je čak i brodogradilište Bijela bilo angažovano u izradi jednog od brodova, iako se bavilo isključivo remontom. Zanimljivo je da su barže su tranportovane tako što su slagane na palubu velikog tankera u četiri reda po visini. Barže su utovarane u delti Dunava, a istovarane u Persijskom zalivu. Konstrukcija brodova je rađena prema propisima tadašnjeg Jugoslovenskog registra brodova.

Pored projekata brodova Katedra za brodogradnju ima i svoj studentski tim naziva Confluence Belgrade, a koji je postigao ogroman uspjeh na međunarodnom studentskom takmičenju Hydrocontest u San Tropeu. Ovo takmičenje je okupilo studente brodogradnje iz cijelog svijeta, sa najpoznatijih univerziteta, sa ciljem promocije energetske efikasnosti brodova. Studenti su imali zadatak da sami isprojektuju i naprave što efikasnija plovila zadatih gabarita i da sa istim učestvuju u takmičenju (trci) kako bi time pokazali svoje projektantsko umijeće. Tim je 2017. godine osvojio drugo mjesto u kategoriji brodova za prevoz lakog tereta i treće mjesto u kategoriji brodova za prevoz teškog tereta. Naredne, 2018. godine, studenski tim sa Katedre za brodogradnju je postao šampion osvojivši prvo mjesto u kategoriji brodova za prevoz teškog tereta.  Interesantno je da je u timu učestvovalo nekoliko studenata brodogradnje iz Boke Kotorske.

Treba napomenuti da postoje višedecenijske veze između Katedre za brodogradnju i posebno - Boke Kotorske. Ogroman broj inženjera brodogradnje iz Boke Kotorske završilo je baš ovaj smjer. Oni rade u svojoj struci u Crnoj Gori, Srbiji i svijetu. U svijetu rade u najpoznatijim brodskim kompanijama i klasifikacionim društvima u poslovima u kojima se zahtjeva najveća kompetentnost i odgovornost. Neki od njih su bili ili su i dalje profesori na katedri. Neki su bili najbolji studenti ove katedre i Mašinskog fakulteta uopšte, te kao takvi ostali upamćeni.

Ovom prilikom se zahvaljujemo članovima Katedre za brodogradnju, van. prof. dr Nikoli Momčiloviću, van. prof. dr Milanu Kalajdžiću i doc. dr Stefanu Rudakoviću na srdačnoj dobrodošlici i odvojenom vremenu.  

 

Vezani linkovi:

https://www.mas.bg.ac.rs/organizacija/katedre/18 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.