Pomorski fakultet Kotor predstavljen na festivalu Dani nauke i inovacija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore, 1.oktobra 2022. godine, svečano su otvoreni „Dani nauke i inovacija“ u okviru programa za podsticanje inovacione kulture Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore uz podršku Univerziteta Crne Gore.

Fakultet je tim povodom imao čast da ugosti ministarku nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Biljanu Šćepanović sa saradnicima. Goste je dočekala prodekanica za razvoj i inovacije, prof. dr Tatijana Dlabač, a zvaničnici Ministarstva imali su priliku da se upoznaju sa resursima i aktivnostima Pomorskog fakulteta Kotor. Između ostalog, predstavljeni su im savremeni koncepti studija i istraživanja koji se na Fakuletu realizuju, a koji uključuju primjenu brojnih sofistriciranih simulacija brodskih operacija i procesa, uključujući navigaciju, mašinski kompleks i brodski elektro-energetski sistem. Osim toga, ukratko su predstavljene brojne projektne aktivnosti zahvaljujući kojima Fakultet konstantno osnažuje svoje naučno-tehnološke kapacitete. U tom smislu, posjetiocima i široj javnosti je posebno interesantan Centar za istraživanja, inovacije i preduzetništvo, u okviru kojega su predstavljeni laboratorija za ispitivanja goriva, novootvorena laboratorija za podvodnu arheologiju i podvodna istraživanja, laboratorija za 3D modeliranje i štampu, kao i tzv. Smart Bay laboratorija  za mjerenje i praćenje potencijalnog zagađenja vazduha na području Zaliva.

Ministarka Šćepanović izrazila je zahvalnost menadžmentu i osoblju Pomorskog fakulteta Kotor na spremnosti da se uključe u manifestaciju „Dani nauke i inovacija“ koja se sad već tradicionalno održava u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore. Posebno zadovoljstvo Ministarka je iskazala zbog upoznavanja sa novim naučno-tehnološkim kapacitetima i inovacijama koje se realizuju na Pomorskom fakultetu, a koji su od značaja i za Univerzitet i za naučno-tehnološku promociju Crne Gore.  Uz zahvalnost na srdačnom prijemu i organizaciji samog događaja u okviru kojega je Pomorski fakultet Kotor ugostio preko 200 učenika osnovnih i srednjih škola iz raznih gradova Crne Gore, ministarka Šćepanović istakla je i značaj činjenice da je Pomorski fakultet Kotor otvorio vrata za sve generacije našeg društva u okviru kojih je predstavio dio obrazovnog procesa kojim se ovaj Fakultet bavi, ali i naučno-tehnološka dostignuća kojima Fakultet daje svoj značajan doprinos u okviru Univerziteta i cijele Crne Gore.

Kao što je već pomenuto, vođeni sloganom „Dana nauke i inovacija: Maštaj, kreiraj, inspiriši“, predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor su, osim predstavnika Ministarstva, danas ugostili i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola. Dragi i veseli gosti  Fakulteta bili su učenici osnovnih škola: „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora, „Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja, „Kekec“ iz Sutomora, kao i učenici Srednje pomorske škole iz Kotora i Gimnazije sa Cetinja sa svojim nastavnicima.

Gosti manifestacije bili su i studenti sa Pomorske akademije "Mircea cel Bătrân" iz Konstance iz Rumunije koji će tekući akademski semestar provesti na Fakultetu u okviru programa studentske mobilnosti ERASMUS+. Uz profesore, saradnike i nenastavno osoblje, Pomorski fakultet danas su predstavljali i studenti i partnerske institucije Pomorskog fakulteta Kotor.

Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo saradnicima i studentima Pomorskog fakulteta Kotor koji su uzeli učešća u organizaciji manifestacije „Dani nauke i inovacija“ na našem Fakultetu.

 

Povezane vijesti:

Festival Dani nauke i inovacija - Pomorski fakultet danas otvorio vrata za brojne posjetioce

Aktivnosti Univerziteta Crne Gore u okviru Dana nauke i inovacija

Dani nauke i inovacija na Pomorskom fakultetu Kotor

Ministarka Šćepanović – Dani nauke na PFK uz prisustvo 200 đaka iz osnovnih i srednjih škola

Promovisan rad Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.