Održan radni sastanak u okviru bilateralnog projekta INTERMOD-EastAdrion




U duhu institucionalnih i prijateljskih odnosa, u utorak 6. novembra 2018. godine, na Pomorskom fakultetu Kotor je održan radni sastanak projektih timova iz Crne Gore i Slovenije u okviru bilateralnog projekta pod nazivom Razvoj intermodalnog transporta, intermodalnih čvorova i transportnih mreža u zaleđu u Istočno-Jadranskom regionu (eng. The development of intermodal transport, intermodal nodes and hinterland network in the Eastern Adriatic region, akronim: INTERMOD-EastAdrion).

Gosti iz Slovenije sa Fakulteta za pomorstvo i promet, Univerziteta u Ljubljani, prof. dr Elen Twrdy i doc. dr Bojan Beškovnik su posjetili fakultet i ovom prilikom su predstavljeni ciljevi projekta kao i vremenski okvir za realizaciju zajedničkih aktivnosti na projektu u narednom šestomjesečnom periodu. Takođe, pored razmjene akademskog iskustva u implementaciji nacionalnih i međunarodnih projekata, na ovom sastanku je bilo riječi i o finansijskom planu kao i pripremi Poluprojektnog izvještaja koji je potrebno dostaviti tokom 2019. godine. Razmatrane su mogućnosti za dalju saradnju u naučnoistraživačkom pravcu kao i u vidu implementacije određenih aktivnosti za unapređenje razvoja intermodalnog transporta na regionalnom nivou.

Predmet istraživanja projekta

U osnovi ovog istraživanja su analize i razvoj globalnih, regionalnih i nacionalnih smjernica za lean i green razvoj intermodalnog transporta. Intermodalni transport omogućava postizanje veće produktivnosti transportnih lanaca i smanjenje zagađenja životne sredine. Ovakvi transportni lanci zahtijevaju odgovarajuću lučku infrastrukturu i suprastrukturu na različitim kontejnerskim terminalima. Tehnološki aspekt operativnih procesa omogućava optimalni prekrcaj i transportne operacije u morskim čvorovima, što je preduslov za optimalno funkcionisanje transportnih lanaca u pravcu intermodalnih terminala u zaleđu. Ovo takođe ima uticaja na Motorways of the Sea u Evropskoj uniji, a i šire. Bilateralni projekat INTERMOD-EastAdrion traje dvije godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.