Odbrana doktorske disertacije dr pharm Tijane Mićović




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dr pharm Tijana Mićović javno je odbranila doktorsku disertaciju pod nazivom »Farmakognozijska ispitivanja herbe izopa, Hyssopus officinalis L. (Lamiaceae) iz Crne Gore i Srbije« pred Komisijom u sastavu:

  • dr Zorica Potpara, vanredna profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore;
  • dr Zoran Maksimović – redovni profesor Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mentor;
  • dr Danijela Stešević, redovna profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore

Informacije o doktorandu i kratki prikaz rada

Tijana Mićović je Farmaceutski fakultet u Podgorici upisala studijske 2009/2010. godine i diplomirala za 4 godine i 9 mjeseci sa prosječnom ocjenom 9.99, kao student generacije i dobitnica najvišeg državnog priznanja za svršene studente - Plakete Univerziteta Crne Gore za najboljeg svršenog studenta u Crnoj Gori iz oblasti tehničkih, prirodno-matematičkih i medicinskih nauka za studijsku 2014/15. godinu.

Tokom perioda studija, dobila je brojne nagrade i priznanja za postignute rezultate (nagrada Univerziteta Crne Gore za studenta generacije Farmaceutskog fakulteta, 2011. godine; Atlas stipendija za najboljeg studenta Farmaceutskog fakulteta, 2014. godine; Studentska nagrada “18. septembar” Opštine Nikšić, za najboljeg studenta Farmaceutskog fakulteta, 2014. godine; stipendije Ministarstva prosvjete i nauke).

Od završetka studija, već 9 godina u kontinuitetu, angažovana je kao saradnik u nastavi na Medicinskom fakultetu u Podgorici.

Zaposlena je u Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, na poziciji rukovodioca Odjeljenja za izdavanje dozvola za uvoz/izvoz.

***

Tijana Mićović je doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Podgorici (doktorski studijski program Farmacija; naučna oblast Farmakognozija) upisala studijske 2017/2018. godine.

U okviru doktorske disertacije „Farmakognozijska ispitivanja herbe izopa, Hyssopus officinalis L. (Lamiaceae) iz Crne Gore i Srbije“, ispitana su određena farmakološka svojstva hemijski okarakterisanih etarskih ulja i ekstrakata herbe izopa. Preliminarno je procijenjana opravdanost tradicionalne primjene i potencijalno novih mogućnosti za primjenu različitih preparata herbe izopa. Takođe, definisana su dominantna jedinjenja, kao potencijalni markeri kvaliteta biljne droge Hyssopi herba.

Biljni materijal je sakupljen na pet različitih prirodnih lokaliteta u Crnoj Gori, a korišćen je i komercijalni uzorak, koji se sastojao od uzoraka sakupljenih na prirodnim staništima biljke sa juga Srbije.

Naučni doprinos disertacije je potvrđen publikovanjem radova sa rezultatima istraživanja u renomiranim međunarodnim naučnim časopisima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.