Obilježen Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama 5.oktobar obilježen je na Pomorskom fakultetu Kotor, predavanjem o Pomorskoj biblioteci i pretraživanju elektronskog kataloga COBISS, koje su održale bibliotekarska savjetnica Nataša Gobović i viša bibliotekarka Ana Kerndl.

Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma je podsjećanje javnosti na važnost učešća biblioteka u procesu formalnog i neformalnog obrazovanja, kao i doprinos podizanju nivoa stručnosti bibliotečkog osoblja u Crnoj Gori i informacione pismenosti korisnika. Program se realizuje u okviru Erasmus+ projekta Mreže servisa za podršku bibliotečkoj mreži Zapadnog balkana (LNSS) kroz modernizaciju biblioteka i nivoa stručnosti i kvalifikacija bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana.

U sklopu ove prezentacije prisutni su upozanti sa radom i trenutnim  aktivnostima Pomorske biblioteke, kao i njenim bogatim fondom, koji čini važan elemenat u edukativnom procesu i naučno-istraživačkom radu na Pomorskom fakultetu Kotor.

Posebna pažnja posvećena je pristupu i korišćenju elektronskog kataloga COBISS (Co-operative Online Bibliographic System and Service). Studenti su upozanti sa načinima pretraživanja, pravilnog postavljanja upita i tumačenja dobijenih “pogodaka”, kako bi se dobili precizni podaci koji odgovaraju zahtjevima korisnika. S obzirom na brojne seminarske radove kao i samu izradu završnih, specijalističkih i master radova, studenti se nalaze pred izazovima kako pronaći i upotrijebiti prave izvore literature. Zbog toga je pravilno pretraživanje ove elektronske baze, jedan od prvih koraka u izradi naučno-istraživačkog rada.

Bibliotekarke Pomorske biblioteke su sugerisale na veću povezanost studenata i biblioteke u cilju razmjene informacija i iskustava i sticanja novih znanja.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.