Uspješno realizovan prvi dio edukacija iz područja upravljanja kvalitetom u nautičkom turizmu, posredstvom Nautica CBC projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pomorski fakultet Kotor uključen je u implementaciju projekta ”Jačanje, inovacije i promocija ponude nautičkog turizma i kulturnog nasljeđa kroz prekograničnu saradnju - NAUTICA CBC “. Vodeći partner ovog projekta, Fakultet prometnih znanosti Univerzieta u Zagrebu, zajedno sa partnerima Pomorskim fakultetom Kotor Univerziteta Crne Gore, Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije i Turističkom organizacijom Kotor sprovodi niz aktivnosti u cilju unaprijeđenja ponude nautičkog turizma u gradovima Stari Grad na ostrvu Hvar i Kotor. Jedna od glavnih projektnih aktivnosti Pomorskog fakulteta Kotor jeste priprema nastavnih materijala za dva modula: Sigurnost i bezbjednost, i Marketing i menadžment destinacije, kroz koncipiranje tematskih edukacija i razmjenu najbolje prakse sa aspekta upravljanja kvalitetom u nautičkom turizmu.

S tim u vezi, u organizaciji projektnog tima Pomorskog fakulteta Kotor, 20.-21.04.2022. godine u hotelu Cattaro uspješno je realizovan prvi dio edukacija za 30 studenata iz programskih zemalja, Hrvatske (Fakultet prometnih znanosti Univerziteta u Zagrebu, Pomorski fakultet Univerziteta u Splitu i Veleučilište u Šibeniku) i Crne Gore (Pomorski fakulet Kotor). Studenti iz Hrvatske imali su mogućnost da dvodnevnu edukaciju u okviru pomenutih modula prate putem Zoom aplikacije.

              Prvi dan 20.04.2022. godine,  bio je posvećen edukaciji  u okviru modula - Marketing i menadžment destinacije. Koordinatorka pomenutog modula doc. dr Senka Šekularac Ivošević polaznicima je prezentovala najnovije trendove u nautičkom turizmu, kao i modele upravljanja nautičkim destinacijama. Polaznici edukacije imali su priliku da nauče kako da povežu teorijski i praktični okvir primjene tehnika i strategija za efektivni marketing i menadžment nautičkih destinacija. Takođe, studentima je objašnjeno kroz primjere kako se izrađuju marketinški planovi koji jačaju prepoznavanje brenda destinacije, te kako se dizajnira kvalitetna ponuda nautičke destinacije radi privlačenja nautičkih turista, investitora i stručnih profesionalaca. Kako ova edukacija ima za cilj uključivanje stručnjaka iz prakse, polaznici su imali priliku da isprate predavanje dr Zorana Kovačevića koje je bilo fokusirano na aktuelne trendove i specifičnosti poslovanja marina, sa posebnim osvrtom na digitalno predstavljanje turističkih luka i destinacija u cilju uspješnog pozicioniranja na tržištu.

Drugog dana 21.04.2022. godine, održana je edukacija u okviru modula Sigurnost i bezbjednost. Ovo predavanje otvorio je rukovodilac projekta prof. dr Špiro Ivošević. Polaznike je upoznao sa međunarodnim i nacionalnim regulativama iz oblasti sigurnosti i bezbjednosti luka i marina, istaknuvši  pomorske nesreće koje su pokrenule donošenje brojnih značajnih konvencija u ovoj oblasti. Predavanje je nastavio koordinator modula mr Ivan Mraković, laborant na Pomorskom fakultetu Kotor i I oficir palube. Kroz interesantne studije slučaja, polaznicima je objašnjeno kako se analizira nivo sigurnosti na nivou luke i marine, procjenjuje bezbjednost i definišu planovi bezbjednosti luka. Poseban akcenat je stavljen na aktuelnu temu sajber bezbjednosti u pomorstvu i na podizanje svijesti u tom pogledu. Studentima je objašnjeno kako da prepoznaju sajber rizike, te koje mjere je potrebno preduzeti da se smanji rizik i pravilno reaguje u slučaju sajber napada.

U toku dvodnevne edukacije, polaznici su pokazali zainteresovanost za tematske cjeline aktivno učestvujući u diskusijama što je doprinijelo produktivnosti i kvalitetu organizovanog događaja. Vrijedno je napomenuti da će do kraja implementacije projekta NAUTICA CBC biti organizovan i drugi ciklus edukacija u okviru gore navedenih modula, ali za pomorske privrednike i NVO sektor.

Galerija fotografija

Medijske objave:

Radio Kotor: Održana predavanja u okviru projekta Nautica CBC



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.